Synad hjärtsjukvård

Socialstyrelsen presenterar idag en omfattande rapport i form av öppna jämförelser av hjärtsjukvården i Sverige. Jag har fått chansen att till viss del ta del av innehållet i rapporten i samband med dagens regionfullmäktige som nu leder mot sitt slut. Jag lyckades precis undvika att gå upp i en interpellationsdebatt om upphandling av mammografiverksamheten i Göteborg. Det gör, tror jag, att jag för första gången sedan jag blev regionråd inte behövt framträda i talarstolen en enda gång under dagens överläggningar.

I rapporten granskas varje landsting och varje sjukhus som bedriver hjärtsjukvård för att visa på inom vilka områden av hjärtsjukvården som landstinget eller sjukhuset är bättre eller sämre än riksgenomsnittet. Det ger i vissa fall naturligtvis ibland en förenklad bild av verksamheten men det ger samtidigt det enskilda landstinget eller det enskilda sjukhuset en tydlig fingervisning om att det finns styrkor värda att vårda och förbättringsområden som behöver diskuteras eller förklaras.

Resultatet för Västra Götalandsregionen är inte så bra som jag hade önskat, men det är heller inte överraskande. Vi har i våra egna årliga verksamhetsanalyser och i SKL:s och Socialstyrelsens årliga öppna jämförelser sedan ett par år noterat att vi som region har en klar förbättringspotential i hjärtsjukvården.

Vi kan alltid diskutera metoder för urval och annat i denna typ av jämförelser. Vad jag förstår så har bland annat Västra Götalandsregionen i flera fall en högre anslutningsgrad till kvalitetsregistret Riks-HIA, och att vi i högre grad registrerar i Riks-HIA är delvis också till vår nackdel då vi registrerar vissa typer av fall som inte registreras på andra sjukhus. Detta leder i vissa fall till sämre utfall i kvalitetsregistren. Detta är inget försök till bortförklaring, utan ska ses som ett observandum att vi hela tiden måste sträva efter att få allt högre täckningsgrad för att få mer tillförlitlig och mer jämförbar information för framtiden.

Bilden av Västra Götalandsregionen är heller inte entydig. Vi har sjukhus som uppnår väldigt goda resultat och vi har sjukhus i vår region som uppnår icke acceptabla resultat.

Från regionens sida har vi satt som kvalitetsmål att varje verksamhetsområde i regionen ska minst uppnå ett nationellt medeltal. Om alla regionens verksamheter når minst det målet så kommer Västra Götalandsregionen som helhet att ligga i nationell toppnivå, och det finns inget skäl för oss att inte sträva mot den nivån.

De förbättringsområden som vi redan har identifierat kommer vi att arbeta vidare med, och jag är övertygad om att dagens tydliga rapport kommer att ge en extra skjuts i det arbetet. Vår plan för att få ett ordnat införande av de nya nationella hjärtriktlinjerna kommer att fullföljas och successivt ge resultat i en förbättrad och mer jämlik hjärtsjukvård i regionen.

För att avsluta detta inlägg får jag återvända till den debatt om mammografiupphandlingen i Göteborg som jag aldrig deltog i. Interpellationen kom från vänsterpartiets Anette Ternstedt som gjorde ett tydligt ställningstagande mot upphandlingar och privata vårdgivare i princip och med motivet att det var risk för sämre kvalitet. Det som blir lite lustigt i sammanhanget är att vi ju är som allra mest tydliga i våra kvalitetskrav när vi gör upphandlingar. När vi gör beställningar av vård till egen regi är vi allt som oftast betydligt mer otydliga i vilka krav vi ställer på vårdgivaren att uppfylla olika kvalitetskrav.

Dagens öppna jämförelser av hjärtsjukvården och interpellationsdebatten om kvaliteten i mammografiverksamheten vittnar om att vi har en fortsatt resa för att bli tydligare och duktigare kravställare på vårdens kvalitet. Vi har också en resa att göra i att bättre nyttja befintlig kunskap för att bedriva en evidensbaserad vård grundad på de riktlinjer och vårdprogram som professionen gemensamt har tagit fram. Emellanåt är det en förvånande låg följsamhet till de gemensamma riktlinjer som professionen har enats om.

För att sammanfatta detta inlägg med några ord ur rapporten om hjärtsjukvården - vi har förbättringsområden i Västra Götalandsregionen. Min ambition är att vi ska ta oss an dessa och föra regionen till en nationell topposition vad gäller kvalitet i hälso- och sjukvården.


Kommentarer
Postat av: Thomas af Bjur

Hej Jonas. Hoppas allt är bra med dig. Det är med stort intresse jag följer din blogg. Spännande ämnen avhandlas och för mig som numera, i stort sett, uteslutande arbetar med hälso- och sjukvårdsfrågor blir det än mer intressant att följa en partivän som är ansvarig för dylika frågor. Keep up the good work! M v h Thomas af Bjur i Landstinget Sörmland

2009-04-01 @ 08:26:35
URL: http://afbjur.wordpress.com/
Postat av: Jonas Andersson

Hej Thomas,



och tack för positiv feedback - det är sådant som får mig att lägga ännu mer energi och fokus på denna blogg.



Önskar också dig lycka till med era utmaningar för den nya majoriteten i Sörmland.



/Jonas

2009-04-03 @ 14:30:37
URL: http://jonasliberal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0