Vatikanen och folkhälsan

Påven Benedictus XVI drar idag ännu ett strå till stacken som placerar Vatikanen och den katolska kyrkan som ett av de större hoten mot folkhälsan i världen. På väg till sitt första besök som påve i Afrika tar den tyske ledaren för katolska kyrkan till orda och förklarar att användning av kondomer kan förvärra problemet med HIV/Aids i Afrika. Vilken värld lever han i?

Huvudproblemet är egentligen västvärldens allt för ringa stödinsatser för att förhindra spridning och i nästa steg allt för ringa medicinskt stöd i form av bland annat läkemedel till befolkningen i Afrika. Den nonchalans som visas av omvärlden hade inte kunnat visas någon annanstans på jordklotet. Det är klart att det inte blir bättre när Sydafrikas förre president Thabo Mbeki också var oerhört okunnig/otydlig i hur HIV/Aids sprids och även förvånansvärt svag i sitt engagemang i frågan. Vad påven nu gör är att inte bara en bekräftelse på omvärldens nonchalans utan dessutom en dolkstöt i ryggen på de positiva inslag som finns i kampen mot HIV/Aids i Afrika.

Vatikanen har redan gjort bort sig rejält under månaden sedan en biskop i Brasilien bannlyst de läkare som gjort en abort för en nio-årig flicka som blivit gravid med tvillingar efter att ha våldtagits av sin styvfar. Även flickans mamma bannlystes då hon godkänt att flickan genomgick aborten.

När påven nu drar iväg på turné (har svårt att hitta ett bättre ord) i Afrika är hans budskap provocerande. I påvens värld tycks kondomen vara den värsta innovationen i världshistorien. Jag förstår inte logiken. Jag kan intellektuellt begripa, om än inte dela, den katolska kyrkans motstånd mot abort utifrån en diskussion om när liv uppstår, men syftet med kondomen är ju att liv aldrig ska uppstå. Den katolska kyrkan och påven borde vara kondomens främsta försvarare.

HIV/Aids-frågan kan tyvärr inte klassas som något annat än ett gigantiskt folkhälsoproblem i främst södra Afrika. Minst 5-6 miljoner människor smittas med HIV varje år, och cirka hälften så många dör i Aids. Användning av kondom är den bäst kända metoden för att minska spridningen av HIV i samband med sexuella kontakter.

Vi som har förmånen att leva i den rikare delen av världen har ett ansvar för att också hjälpa och stödja andra delar av världen med såväl preventiva som sjukvårdande insatser. Vi behöver bidra med mer engagemang och fler insatser - inte färre.

Jag kan därför inte känna annat än förakt inför den hållning som påven och den katolska kyrkan fortsätter inta i denna fråga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0