9 av 10

Jag trodde nästan tiden var över då jag lät mig fångas av tidningarnas löpsedlar, men när jag tidigare idag gick på Vänersborgs gågator så väckte Dagens Nyheters löp mitt intresse när det började med "9 av 10 läkare...". Med tanke på alla opinionsundersökningar inför valet till Europaparlamentet hoppades jag väl på en fortsättning med "...röstar på Folkpartiet.", men fortsättningen var istället ungefär "...skriver felaktigt ut antibiotika."

"9 av 10 läkare skriver felaktigt ut antibiotika"

Syftet med löpsedlar är att fånga intresse och att chockera. De lyckades chockera mig och jag hoppas att de lyckats chockera alla som arbetar i eller med hälso- och sjukvården.

Dagens Nyheter startar idag en artikelserie som började med lite undersökande journalistik. Två reportrar besökte tio stycken privata läkarmottagningar i Stockholm, beskrev mycket måttfulla symtom om att de varit förkylda av och till, men inte just nu. Trots det valde 9 av 10 läkare att skriva ut antibiotika.

9 av 10 läkare skrev ut antibiotika i strid med de rekommendationer som finns kring förskrivning av antibiotika. Vi pratar ofta om att få en mer kunskapsbaserad hälso- och sjukvård och om evidensbaserad medicin. I denna stickprovskontroll så fallerade 90% av läkarna. Skrämmande. Överbehandling av antibiotika riskerar att i förlängningen skapa en resistens mot antibiotika, vilket skulle göra ett av de bästa vapnen i läkarkårens arsenal obrukbart. DN:s duktiga medicinreporter Karin Bojs förklarar detta utmärkt pedagogiskt i en sidoartikel.

Förutom att antibiotikan i dessa nio fall inte skulle haft någon verkan, utan endast riskerade att bli sten på bördan, så skulle nio uthämtade recept också kostat hälso- och sjukvården en summa pengar som hade kunnat göra bättre nytta på annat håll.

Någon kanske skulle skylla på att undersökningen gjordes vid tio privata läkarmottagningar och att resultatet skulle blivit bättre vid offentliga vårdcentraler. Tja, kanske, men jag är långt ifrån övertygad om det.

Någon annan skulle kanske hävda att det är vårdvalets fel. Det gäller att ge kunderna vad kunderna vill ha. Vi såg en kraftig ökning av antibiotikaförskrivningen när Vårdval Halland infördes. Tja, jag tror nog att det mest hänger på hur man väljer att utforma en vårdvalsmodell, och dess ersättningssystem.

I Västra Götalandsregionen har redan primärvården ett kostnadsansvar för sin läkemedelsförskrivning. Så kommer det att fortsatt vara när VG Primärvård införs den 1 oktober. Alla fria nyttigheter kan lätt missbrukas. Ett kostnadsansvar gör förhoppningsvis att man tänker efter en extra gången innan man förskriver antibiotika som alla vet ska användas restriktivt.

Regionen har definitivt också en hemläxa. Vi tillhör de landsting och regioner som har högst förskrivning av antibiotika och vi ligger också i topp när det gäller så kallade bredspektrum antibiotika. (Mer statistik finns bland annat på Stramas hemsida.) Här finns mycket kvar att göra för att få en mer kunskapsbaserad hälso- och sjukvård och för att använda resurserna till hälso- och sjukvården mer effektivt.

Kommentarer
Postat av: Carl-Peter Anderberg

Läste samma artikel i morse i DN och tänkte ungefär som Jonas. Problemet är att det tar en minut att skriva ut antibiotika och få en nöjd (?) patient, tar 5 minuter att förklara att du inte behöver antibiotika och kanske får en missnöjd (?) patient. Vill man vara en "populär" doktor så kan det ibland vara svårt att stå emot. Sedan finns det undersökningar som visar att våra patienter inte alls vill ha en massa mediciner (som vi läkare alltid tror) utan de vill bara ha ett besked om att de inte är allvarligt sjuka! Jag tror att det är detta VGR ska fokusera på vid framtagandet av kvalitetsindikatorer - att premiera de som faktiskt följer vetenskap och beprövad erfarenhet och inte premiera "populism" bland oss läkare. En förutsättning är att vi inte får ett system där vi läkare känner oss "tvingade" att agera populistiskt för att få våra inkomster. "Kunden har alltid rätt" gäller inte alltid sjukvården, i vart fall inte den sjukvård som vi alla finansierar via skattsedeln. /Carl-Peter

2009-05-25 @ 21:27:08
Postat av: Jonas Andersson

2009-05-27 @ 00:16:11
URL: http://jonasliberal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0