Mindre stress

Det är gott om negativa nyheter för närvarande. De allra flesta av dem bottnar i den globala finanskrisen. I samband med att finanskrisen briserade genomförde det av Västra Götalandsregionen finansierade Institutet för stressmedicin (ISM) sin tredje KART-studie för att identifiera stressrelaterade symtom/tillstånd, och har nu presenterats.

Studien innebär en positiv nyhet i den meningen att den självupplevda stressen bland personal i Västra Götalandsregionens verksamheter har minskat de senaste åren.

En av de tydligaste riskfaktorerna för stress är förändringar på arbetsplatsen, och det är inte konstigt att personal på försäkringskassan (som är den andra målgruppen för undersökningen tillsammans med regionens anställda) och personal vid NU-sjukvården är de grupper som mest upplever att förändringar har lett till försämringar. Båda organisationerna har genomgått omfattande förändringar, eller diskussioner om förändringar under det senaste året.

Institutet för stressmedicin gör en viktig insats med dessa studier (och sin övriga arbete) för att öka kunskapen om stress i arbetslivet och i sitt arbete för att finna strategier för att motverka att personal upplever stress, vid t ex förändringar i verksamheterna.

Dessa kunskaper är viktiga i vårt fortsatta arbete, för det enda jag kan känna mig riktigt säker på är att hälso- och sjukvården också de kommande åren kommer att förändras. Till allra största delen tror jag att förändringarna kommer att leda till förbättringar för både patienter och personal, men förändringar kommer också fortsättningsvis att uppfattas som försämringar av vissa beroende på var i organisationen man befinner sig.

Inte minst hälso- och sjukvården har ett stort ansvar att i största möjliga mån arbeta förebyggande och hälsofrämjande med sin egen personal för att öka egenmakten och minska den självupplevda stressen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0