Västra Götaland - Värmland

Så har jag på torsdagens förkväll anlänt till Sunne och Selma Lagerlöfs Spa för att ingå i Västra Götalandsregionens delegation om nio politiker som tillsammans med nio politiker från Värmland ska börja dryfta frågan om en eventuell gemensam framtida regionbildning mellan Västra Götaland och Värmland.

Som liberal är det trevligt att processen nu inleds på ett konferensställe uppkallat efter en av världens mest kända folkpartister. Tja, det var väl inte i första hand för sina insatser i Sunnes kommunfullmäktige som Selma Lagerlöf blev världsberömd och porträtterad på 20-kronorssedeln, men det är nog sant att hon är en av världens mesta kända folkpartister. Möjligen har Hans Blixt (utrikesminister i folkpartiministären 1979) och hans uppdrag i Irak de senaste åren gjort även om honom till en av kandidaterna.

Västra Götaland + Värmland = SANT???

För mig som har arbetat för Västra Götalandsregionen ända sedan regionbildningen, men aldrig var delaktig i förberedelsearbetet för den sammanslagningen ska det bli mycket spännande och intressanta diskussioner de närmaste åren i den grupp som är tänkt att konstituera sig under morgondagen. Vad det hela kommer att leda fram till är ännu så länge för tidigt att spekulera kring.

Jag tänker att gå in i detta arbete med en förutsättningslös hållning till eventuella fördelar och nackdelar för Västra Götalandsregionen och dess invånare att ingå i en ny regionbildning som skulle innebära att ökning av invånarantalet med knappt 20%, och med den geografiska ytan med ca 100%.

Jag tror att storleken på en sådan ny region kan komma att få en viss betydelse, inte minst för hur vi praktiskt ska arbeta i en så pass stor regionen. Resan från Göteborg till Sunne tog sina fyra timmar inklusive en kort paus för glass i södra Åmål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0