HSU med bl a Influensa A (H1N1)

Jag har ägnat onsdagen åt sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU). Det var ett lugnt och städat HSU-möte som (nästan) följde uppgjort tidsplan till och med. Nu brukar alla våra möten med HSU vara både informativa och trivsamma, men det som ändå var lite udda var det som direktören uttryckte på presskonferensen att vi hade inte så många ärenden, men de beslutades enligt plan med endast smärre justeringar av förtydligande karaktär.

Man skulle rent av kunna få intrycket att det hade varit ett ointressant möte, och det var det verkligen inte. Vi fattade en rad mycket viktiga beslut.

"Riktlinjer för verskamheter som möter barn och ungdomar med psykisk ohälsa, störning och funktionshinder" var rubriken på ett ärende som mycket pedagogisk och tydligt klargör ansvarsgränserna mellan å ena sidan barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och å andra sidan vårdcentralernas ansvar, barn- och ungdomsmedicins ansvar och barn- och ungdomshabiliteringens ansvar. Vem gör vad? Vid vilka diagnoser och tillstånd ska patienten skickas vidare och i så fall vart? Vilka gemensamma kriterier ska vi ha för att barn och unga får adekvat vård på rätt vårdnivå utan att behöva snurra runt i systemet.

Dessa riktlinjer är en förlängning av det uppdrag som HSU gav för två år sedan i samband med att vi fastställde en regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin. Syftet är att BUP ska ägna sin tid åt de patienter som behöver BUP:s specialiserade resurser bäst, och att andra kan stödja och hjälpa dem med lättare besvär i ett tidigt skede. Stephan Ehlers och Christina Möller med medarbetare har verkligen gjort ett kanonjobb som förtjänar att lyftas fram. Nu handlar det om att vi ska klara av att implementera riktlinjerna och ge den kompletterande utbildning som kan behövas i olika delar av organisationen.

HSU fastställde också ett "Stydokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Handikappförvaltningen". Styrdokumentet är ett resultat av ett tidigare budgetuppdrag om att beskriva mål, omfattning, inriktning och kvalitet för handikappförvaltningens verksamhet. Inte heller detta styrdokument kan klassificeras som en "kioskvältare" i ett medialt sammanhang, men ett oerhört viktigt dokument för den framtida utvecklingen av handikappförvaltningens verksamheter med habilitering, synverksamheten, hörsel- och dövverksamheten, tolkverksamhet och taltjänst samt prövning av ansökningar enligt LSS.

HSU beslöt också att förlänga projektet om "Kompetenscentrum för patient- och närståendeutbildning" i ytterligare tre år, 2010-2012. Hösten 2007 var jag med och invigde detta "Patientutbildningscentrum", som vi brukar förkorta det, och successivt har verksamheten vidgats att enligt norsk förlaga utbilda patienter och närstående på deras egna villkor och inte bara vara så kallade "patientskolor" som enbart utbildar utifrån ett medicinskt perspektiv. Patientutbildningscentrum utbildar stödpersoner (erfarna brukare) och resurspersoner (vårdpersonal) som på patienternas/brukarnas villkor genomför utbildningar om både medicinska men också sociala och andra aspekter av de (ofta) kroniska sjukdomar som patienter har drabbat av. Vi har kopplat en hel del forskning till detta projekt som ska bli intressant att ta ytterligare del av framöver.

Till dagens sammanträde kom också regionens smittskyddsläkare Ann Söderström för att informera om det senaste läget gällande Inflensa A-utvecklingen. Utan tvekan har det skett en kraftig ökning av smittspridningen och insjuknandet de senaste veckorna, och även om påverkan på vården ännu inte är så hög så kommer den sannolikt att öka de kommande veckorna som då kan bli mycket tuffa för vården.

10-12% av Västra Götalänningarna, och då riskgrupperna, har hunnit vaccineras de senaste veckorna. Just nu vaccineras 15-20 000 personer varje dag, men det finns en osäkerhet om vi kan fortsätta hålla det höga tempot då tillgången till vaccin från tillverkaren är lägre än vad vi har blivit förespeglade.

Regionens smittskyddsenhet gör ett kanonjobb med planering, information och logistik, liksom våra vårdenheter i VG Primärvård som på ett lysande sätt har gjort extra ansträngningar för att klara uppdraget att hinna skydda så många som möjligt på kort tid.

Alla inblandade i detta arbete ska ha ett stort tack för gjorda insatser så här långt, och vi kommer att behöva ert aktiva engagemang ytterligare veckor framöver för att förhoppningsvis kunna minimera konsekvenserna av influensan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0