Tillgång till sjukvård

Jag bloggade i förmiddags om hälso- och sjukvårdens Öppna Jämförelser 2009 och har under dagens regionfullmäktigeförhandlingar bättre hunnit ta del av de 124 olika jämförelserna i Öppna Jämförelser. Det finns en hel del intressant i rapporten att fördjupa sig ytterligare i, och man får också en och annan aha-upplevelse liksom en del myror i huvudet kopplat till vissa områden.

Jag inser också att vissa av måtten som finns i Öppna Jämförelser är lättare än andra att påverka på kort sikt än andra. Vissa av måtten kan vi (eller snarare vårdpersonalen) påverka med direkta insatser, medan andra mått är baserade på enkäter/intervjuer där det är invånarnas bedömningar som avgör hur de uppfattar den vård vi erbjuder i landsting och regioner.

Ofta lever vi med bilden av en otillräcklig sjukvård som inte förmår att motsvara invånarnas behov och/eller efterfrågan på hälso- och sjukvård. Det är mot den bakgrunden väldigt glädjande att invånarnas förtroende för hälso- och sjukvården stadigt ökar, liksom den andel som i Vårdbarometerns undersökning helt eller delvis instämmer i påståendet påståendet "att de har tillgång till den sjukvård de behöver".

Nedanstående diagram illustrerar hur den andelen under de senaste fem åren i landet som helhet har ökat från 69% år 2004 till 77% förra året.



Västra Götalandsregionen ligger fortfarande två procentenheter under de nationella siffrorna men vår utveckling (under den tid som jag varit ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet) 2004-2008 har gått från 64% instämmande till 75% instämmande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0