Vårdval och sjukgymnastik

Om drygt ett dygn startar VG Primärvård. Som jag sagt flera gånger i denna blogg, och ännu fler gånger i många andra sammanhang så ska det bli väldigt spännande. Det är klart att inte primärvården kommer att ha förändrats över natten mellan onsdag och torsdag, men på torsdag börjar onekligen ett nytt kapitel i primärvårdens utveckling och därmed i hela hälso- och sjukvårdens utveckling.

När vi under förra hösten satt med HSU i ett flertal seminarier för att gemensamt över partigränserna försöka skapa en riktigt bra vårdvalsmodell med ett bra och tydligt uppdrag och ett bra och rättvist ersättningsystem så hann vi helt enkelt inte med alla frågor. Vissa frågor fick skjutas på framtiden. En av dem var frågan om sjukgymnastik skulle ingå i alla vårdenheters uppdrag eller inte.

För de flesta av oss såg sjukgymnastiken som en viktig del i primärvården och borde därför ingå i varje vårdcentrals uppdrag att erbjuda sjukgymnastik till sina patienter. Många vårdcentraler - både privata och offentliga - erbjöd redan sjukgymnastik men det skiljde runt om i regionen. Om sjukgymnastik skulle ingå i VG Primärvård så hade vårdpengen varit större och det hade ingått i varje vårdcentrals ansvar att bekosta sina patienters sjukgymnastik.

Ett problem med denna konstruktion är att vi har många hundra sjukgymnaster som verkar enligt den så kallade nationella taxan och vi har en remissfrihet till sjukgymnastisk behandling. De privata sjukgymnasterna blev oroliga för att varje vårdcentral skulle suboptimera genom att starta egen sjukgymnastik och dra undan kundunderlaget för dem. Många vårdcentraler blev oroliga över att behöva ta kostnadsansvar för något som de egentligen inte kan styra eller kontrollera.

Lösningen blev till sista att utreda frågan vidare. Vi visste också att det denna höst skulle presenteras en utredning kring etableringsfrågorna i vården, utöver vårdvalsmodeller i primärvården. Vi visst också att Skåne som startade sin vårdvalsmodell ett knappt halvår före oss, och vars modell i stora delar liknar vår (eller tvärtom), hade valt att lägga sjukgymnastiken i åtagandet för vårdgivarna. Det skulle kunna bli en intressant jämförelse mellan effekter och konsekvenser i våra båda regioner.

Idag möts jag av beskedet att Skåne möjligen håller på att tänka om och ändra på detta. Skåne ska naturligtvis göra som de vill, men ur mitt perspektiv vore det synd om vi inte hinner vinna några erfarenheter från dem. Den utredning som vi skulle göra i regionen håller nu på att ta sin början.

Det finns väl tre huvudlinjer i vad en sådan kan komma fram till. Antingen så kör vi vidare som idag, eller så lägger vi in ansvaret i uppdraget i VG Primärvård, eller så blir sjukgymnastiken ett eget vårdval - en form av regional taxa istället för den nationella taxan och med skillnaden att det blir lättare för oss som finansiära att kunna ställa krav och följa upp sjukgymnasternas verksamhet.

Inga förändringar kommer att kunna göras före 2011, och för förändringar då krävs det beslut före halvårsskiftet 2010.

VG Primärvård startar om drygt ett dygn, men arbetet med utveckling av modellen är redan i full gång.

Kommentarer
Postat av: Kaisa Lagström

Hur ser det ut vad gäller besluten inför halvårsskiftet 2010?

Kaisa Lagström

leg sjukgymnast

www.lattstart.se

2010-07-24 @ 08:13:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0