Utredningsmaterial om Värmland

Jag har tillbringat dagen i Mariestad där styrgruppen för Värmland-Västra Götaland idag mottagit den tjänstemannarapport som vi för ungefär ett år sedan beställde som underlag för det fortsatta arbetet med att utreda förutsättningarna för ett eventuellt samgående mellan Västra Götaland och Värmland att bli en gemensam region.

Jag har bloggat om detta flera gånger tidigare och då bland annat framfört att vi behöver mer underlag innan vi ens kan börja forma en åsikt om det är ett bra eller dåligt förslag att fusionera regionen och landstinget i en gemensam region. Det underlag som vi har fått idag är början på den processen, och jag har lite svårt att uttala mig konkret om underlaget då jag ännu inte fått chansen att läsa allt material.

Kortfattat kan man väl ändå säga att rapporten andas optimism vad gäller möjligheterna med en ny regionbildning, men betonar samtidigt att ingenting faller ut med självklarhet. Det kommer att krävas beslut, vilja, engagemang och ledarskap för att kunna utnyttja de fördelar som en regionförstoring skulle kunna innebära för den geografiska yta som nu diskuteras.

Det slår mig också att det flera gånger i rapporten nämns fördelar med det större befolkningsunderlaget, och här tror jag nog att vi har lite olika perspektiv norr respektive söder om den nuvarande gränsen mellan Värmland och Västra Götaland. Att Västra Götaland skulle växa från 1,5 miljoner invånare till 1,8 miljoner är visserligen en ökning med 20% men inte så oerhört dramatiskt. Det blir det däremot för Värmland som skulle växa från 0,3 miljoner invånare till 1,8 miljoner invånare, en ökning på 500% om jag räknar rätt. På flera sätt går vi in i denna samarbetsdiskussion med lite olika färg på våra linser och med lite olika förutsättningar.

Utredningsrapporten är i grunden en så kallad SWOT-analys där en tänkt framtida regions styrkor, svagheter, möjligheter och hot försöker identifieras. Problemet med en dylik framtidsbeskrivning är att det är relativt lite konkret att förhålla sig till, utan mer av teorier om möjligheter, teorier om styrkor, teorier om svagheter och hot. Nu gäller det att försöka förhålla sig till och bedöma om vi tror att vi har förmåga att utnyttja de möjligheter som i alla fall i teorin är möjliga att nå eller om hoten är sådana att vi inte tror att vi kan dra ytterligare fördelar av en sammanslagning av de båda organisationerna.

Nu ska det läsas rapporter och i början av juni kommer styrgruppen att försöka avge någon form av rekommendation och/eller diskussionsunderlag för fortsättningen och överlämna dessa till partierna i Värmland och Västra Götaland för fortsatta diskussioner så att de nyvalda fullmäktigeförsamlingarna, på båda sidor gränsen, senare i höst får ta ställning till om vi ska fördjupa utredandet med mer av konkreta förhandlingar inför ett eventuellt samgående.


Kommentarer
Postat av: Nils Adamsson

Hej Jonas



Var inte lika blåögd som du är i NU sjukvården där ditt eget parti nu vill att Socialstyrelsen tar över. Se dagens Bohuslänning.



Jag säger det igen. Du säger att allt är väl på NÄL. Det tycker inte personal och patienter.



Det var samma sak när VGR skapades.



Allt var så bra. Vi ser hur det blev. Västtrafik - oj - vilket bra biljettsystem. Nu sjukvården - kaso. Ortopeden i Göteborg - den höll Socialstyrelsen på att ta över. mammografikaoset, Psyketrikaoset, alla konstiga avtal med vårdcentraler (se Orust nu senast), etc etc etc



Du var den som skulle stå som medborgarens garant. Du har misslyckats och dina ord väger väldigt lätt. Tyvärr tror jag inte du inser det själv.

2010-04-17 @ 21:45:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0