Bakslag för forskningen

Sent igår blev det känt att en amerikansk distriktsdomstol beslutat att förbjuda statliga forskningsbidrag till forskning på mänskliga stamceller. Ännu en gång har den kristna högern i USA - i alla fall temporärt - lyckats förhindra forskningssamhället från att använda ett av de redskap som står till forskningens förfogande för framtida viktiga medicinska upptäckter.

Under en stor del av George W Bush presidentperiod förbjöds federala forskningsmedel för denna forskning, ett beslut som senare Barack Obama upphävde när han till trädde för 19 månader sedan.

Forskning på mänskliga stamceller är en viktig källa till kunskap för att försöka hitta svar på hur vi i framtiden kan hindra eller försena allvarliga sjukdomar och i allra bästa fall kanske också hur vi ska kunna bota svåra sjukdomar.

Forskning har i alla tider varit oerhört viktig för sjukvårdens medicinska utveckling och begränsningar av forskningens fria möjligheter att söka ny kunskap riskerar att leda till en stagnerande utveckling. Man kan undra varför jag som svensk regionpolitiker ska engagera mig i den amerikanska debatten om forskningsmetoder, men i grunden är det självklart då USA är världens absolut mest framstående forskningsnation (se bara på tilldelningen av Nobelprisen). Om världens bästa forskare förhindras att använda möjligheten att beforska stamceller så kommer det att få en påverkan för den långsiktiga medicinska utvecklingen i hela världen.

I ett egoistiskt perspektiv skulle man ju kunna tycka att det ger oss i andra länder möjligheter att rekrytera dessa forskare eller skapa utrymme för våra forskare att snabbare göra framsteg än de amerikanska, men jag tror inte på att forskning i grunden skulle vara en nationell (och i ännu mindre grad en regional) angelägenhet. Medicinsk forksning är global och i det perspektivet är beskedet från den amerikanska distriktsdomstolen ett riktigt bakslag. Jag tror att det är viktigt att vi från den övriga världen reagerar för att visa de progressiva krafterna i USA vårt stöd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0