Liberala idéer för regionen

För alla som idag besöker min blogg för att se fortsättningen på min nedräkning på topplistan så får ni ge er lite till tåls. Detta inlägg kommer att handla om det valmanifest som Folkpartiet i Västra Götalandsregionen idag presenterar inför valet, och jag tänkte fokusera på att lyfta fram några av de saker som vi tycker är viktigast för sjukvården under nästa mandatperiod.

I vårt valmanifest så lyfter vi fram 30 viktiga punkter för alla regionens verksamhetsområden, och tio av dem handlar om sjukvården, eller egentligen tio och en halv och jag tänkte börja med att berätta om den halva som står under avsnittet regional utveckling.

Vi vill från folkpartiets sida under nästa mandatperiod göra en storsatsning på forskningen. Vår ambition är att höja nivån på regionens bidrag till forskningen med en halv miljard kronor under nästa mandatperiod. Ett viktigt område är naturligtvis inom hälso- och sjukvården men också för att ytterligare stimulera forskning inom viktiga näringar för Västra Götaland. Vi vill också stödja forskning vid regionens universitet och högskolor inom sådana områden som är viktiga för regionens verksamheter.

Bland de tio sjukvårdspunkterna vi lyfter fram i vårt valmanifest vill jag särskilt kommentera några.

Den första rör sjukvården som serviceverksamhet. Sjukvården måste mycket tydligare agera som om man befann sig i den servicebransch som vi faktiskt befinner oss i. Det är idag ofta alldeles för krångligt att komma i kontakt med sjukvården både för att boka eller boka av eller boka om tider. Det är alldeles för lätt att slussa runt och hänvisa patienter vidare utan att försäkra sig om att de får kontakt någon annanstans. Vi måste kort sagt bli mycket mer professionella i bemötande- och informationfrågor. Som en del i serviceverksamheten ligger också att det för dem som verkligen behöver det ska kunna bli lättare att få ett hembesök och att vi tydligare måste utgå från patienternas behov och bättre organisera vården utifrån fungerande vårdkedjor.

Folkpartiet vill också göra en storsatsning på patientsäkerheten. Vi säger kaxigt att vi strävar efter att skapa världens säkraste hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen. En del av de forskningsresurser vi vill satsa vill vi satsa inom just detta område, och vi måste utveckla metoder, rutiner och stödsystem i vården som stödjer en utveckling mot ökad patientsäkerhet. Antalet vårdskador och vårdrelaterade infektioner måste kraftigt minska. Den kanske allra största och viktigaste patientsäkerhetsfrågan är hanteringen av läkemedel där vårt arbete i regionen med än större kraft måste fokusera på att få till en ändamålsenlig förskrivning till varje patient för både högre kvalitet och högre säkerhet.

Vi konstaterar att VG Primärvård har blivit en stor framgång knappt ett år efter starten. För oss är det viktigt att fortsatt satsa på att stärka primärvårdens möjligheter i regionen att kunna tillgodose en stor del av invånarnas behov av hälso- och sjukvård. VG Primärvård har också gett oss blodad tand att vilja pröva fler vårdvalsmodeller inom andra områden, t ex för sjukgymnastik och rehabilitering.

Till sist lyfter vi fram frågan om väl fungerande IT-system i vården. Det behöver troligen göras mer radikala insatser för att få IT-system som stödjer sjukvårdspersonal i deras arbete och som underlättar deras arbete istället för att frustrera dem. Vi behöver IT-system som gör det lättare för patienter att få tillgång till information om sin sjukvård och bra IT-system är också viktigt för att kunna leva upp till önskemålen om en sjukvård i servicebranschen.

Detta är de frågor som jag under de kommande veckorna främst kommer att lyfta fram under de 33 dagar det är kvar till valet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0