Sjukvård eller maktspel

Tidigt i morse åkte jag till Vänersborg för terminens första sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) och kunde under tiden lyssna till radions sjunde och sista partiledarutfrågning i P1. Jag har suttit i bilen vid 07.15 de flesta dagar de senaste tio dagarna och kunnat ta del av det mesta av de flesta av partiledarutfrågningarna och jag kan notera att sjukvården är en fråga som verkligen har lyst med sin frånvaro i intervjuerna.

Trots att sjukvården av väljarna rankas som en av de allra viktigaste frågorna så är det svårt att få medialt utrymme för regionvalet. Igår hade vi höstens första sammanträde med regionstyrelsen och när jag efter mötet med styrelsen såg Västnytt-reportern Martin Nilsson i huset så frågade jag om jag hade missat något som inte sett till någon inbjudan till regiondebatt i Västnytt inför valet som de senaste åren, och fick till svar att det inte skulle bli någon sådan. Regionens enda geografiskt heltäckande medie, Västnytt, avstår alltså också till att skapa arena för debatt och information om regionvalet. Men, la Martin till, jag vill gärna ha en intervju med dig om det politiska samarbetet efter valet.

Ett inslag som för övrigt har sänts i Västnytt under kvällen.

Jag måste ändå tycka att det är lite sorgligt att media är mer intresserade av maktspelet efter valet än om idéerna före valet. Motivet lär ibland vara den udda så kallade "oheliga alliansen" i Västra Götalandsregionen där folkpartiet, centerpartiet och socialdemokraterna sedan tio år utgör majoritet.

Hur udda är då egentligen styret i Västra Götalandsregionen?

I Sverige finns det en riksdag, 20 regioner/landsting och 290 kommuner. I årets val finns två tydliga regeringsalternativ, Allians för Sverige och de röd-gröna. I hur många av de 310 kommunerna, regionerna och landstingen styr egentligen någon av dessa riksdagskoalitioner?

Rätt svar är att de fyra allianspartierna bildar majoritet i 90 kommuner och landsting.

De tre röd-gröna partierna bildar tillsammans majoritet i 29 kommuner och landsting.

I 191 andra kommuner, landsting och regioner är det en annan majoritet.

Normaltillståndet i svensk lokal politik är alltså en majoritet som inte består av partierna i de två regeringsalternativet, så jag tycker inte att det är så mycket att hetsa upp sig över att det i 2010 års val, precis som i de senaste valen i Västra Götalandsregionen finns en öppenhet för olika konstellationer beroende på hur mandatfördelningen blir i valet.

Jag är övertygad om att Västra Götalandsregionen även i fortsättningen behöver ett majoritetsstyre, och vi i folkpartiet är gärna med och bidrar i en majoritet som vill driva socialliberal politik tillsammans med oss. Vilka möjliga alternativ som finns att göra det vet vi sent på söndag kväll den 19 september.

Kommentarer
Postat av: Thomas

Instämmer till fullo i din analys Jonas. I Sörmland har vårt regionala nyhetsprogram - Östnytt - valt att endast bjuda in Socialdemokraterna och Moderaterna till en landstingspolitisk debatt. När en liknande debatt anordnades i mars månad detta år ägnades halva sändningstiden åt att diskutera huruvida S eller M skulle få med sig FP efter valet. Med andra ord maktspel på bekostnad av sjukvård.

2010-08-31 @ 15:14:12
URL: http://afbjur.wordpress.com
Postat av: Simon

Jag undrar om det finns några planer att utöka antalet platser på läkarutbildningen i Göteborg?



Med tanke på den stora bristen på läkare inom bl.a. primärvård och psykiatri inom västra götalands regionen skulle det verkligen behövas en utökning av antalet platser på läkarprogrammet i Göteborg.



Att tillfälligt lösa problemen genom att hyra in stafettläkare eller genom att importera läkare från fattigare länder känns inte direkt etiskt eller hållbart i längden.



Gick tidigare sjuksköterskeprogrammet på Göteborgs universitet, men valde att hoppa av mycket beroende på att jag upplevde att det var kris på alla praktikplatser jag var på, läkarbrist, brist på vårdplatser, vikariestopp, inköpsstopp, sparkrav, att man var hårt pressad att skriva ut patienter fort även om de inte blivit tillräckligt förbättrade, konflikter bland personal och mellan de olika yrkesgrupperna mm.



Tycker att det sjuksköterskeutbildningen är också är underdimensionerad med drygt 100 platser per termin när man t.ex. i Borås tar in ca 120 nya sjuksköterskestudenter per termin.

Det var ett ganska stort antal i min klass som påbörjat sina sjuksköterskestudier i Borås och sedan lyckats byta till Göteborg pga. att det var i Göteborg de egentligen ville läsa.

Och det är ju inte direkt brist på folk som söker sjuksköterskeprogrammet i Göteborg heller, den terminen jag kom in hade sjuksköterskeprogrammet i Göteborg högst antagningspoäng i hela Sverige.



Sahlgrenska akademin ligger långt fram vad gäller forskning och utbildningskvalité så jag tycker att det är synd att det inte utnyttjas bättre till att utbilda mer välbehövlig vårdpersonal.



2010-09-02 @ 12:49:37
Postat av: Anders

Jag tolkar dig som att vill jag att borgarna ska ta över makten i Landstinget så är min enda möjlighet att rösta på Moderaterna eller KD. Är FP och Centern helt låsta vid Sossarna?

2010-09-02 @ 21:51:45
Postat av: Jonas Andersson

Hej Simon,



håller helt med dig om att Sahlgrenska akademin ligger långt framme vad gäller forskning och utbildningskvalitet. Från regionens sida gör vi så mycket vi kan för att påverka staten att öka antalet utbildningsplatser på läkarprogrammet, men vi bestämmer inte det själva. Antalet platser har ökat de senaste åren, och jag kan tycka att det har varit lite snål tilldelning vad gäller antalet platser i Göteborg i förhållande till andra lärosäten. Om du söker på "läkarutbildning" i denna bloggens sökfunktion hittar du en hel av det jag skrivit om tidigare i denna fråga, och jag vill i sammanhanget återigen betona att läkarutbildningen inte bara får fokusera på fler platser, utan också på ännu bättre innehåll och högre kvalitet i utbildningen.

2010-09-03 @ 13:55:39
URL: http://jonasliberal.blogg.se/
Postat av: Jonas Andersson

Hej Anders,



och tack för din fråga. Jag kan bara prata för folkpartiet i frågan om eventuella majoriteter efter valet. Vi har inte bundit oss till något annat parti eller grupp av partier.



Folkpartiet går till val med ett eget regionprogram och valmanifest (se länken nedan). Det söker vi stöd för hos väljarna.



Vi har tre gånger haft val till regionfullmäktige sedan regionen bildades. Inte någon av gångerna har något av de traditionella blocken fått majoritet. Vi är nu, liksom tidigare, beredda att ta ansvar i en majoritet om vi känner att vi kan få bra genomslag för våra idéer i en sådan majoritetsbildning, för vi tror det är bra för regionen att ha just en tydlig och stabil majoritet. Erfarenheterna från de första åren i regionens historia förskräcker i det avseendet.



Så om du önskar en Alliansmajoritet så får du sätta hoppet till att de fyra allianspartierna får minst 75 mandat i årets val. Det är den första förutsättningen för att kunna bilda en Alliansmajoritet.

2010-09-03 @ 14:03:07
URL: http://www.folkpartiet.se/vgregion
Postat av: Simon

Men tror du inte att läkarutbildningen i Göteborg skulle kunna utökas ganska mycket utan att för den sakens skull äventyra utbildningens kvalité?



Det vore väl ändå bättre att utbilda fler läkare i Sverige där vi kan ha större kontroll över utbildningarnas innehåll även om inte varenda läkare kan vara av absolut toppkvalité mot att ta hit läkare från andra länder där utbildningen och kulturen kan skilja sig väldigt mycket mot Sverige och det faktum att det kan bli problematiskt både för läkare och patienter med språket.



Göteborg universitet borde omfördela deras resurser till läkarprogrammet och andra utbildningar där det behövs fler platser och t.ex. satsa mindre på humanistiska utbildningar, valand konstskola och andra utbildningar som inte har lika stor samhällsnytta.



Vi får hoppas att det kommer att ske ytterligare satsningar på läkarutbildningen under nästkommande mandat period?



Hur står alliansen i frågan? finns det några konkreta planer på att man vill utöka antalet platser på läkarutbildningen?

2010-09-04 @ 15:54:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0