Patientsäkerhet
Spurten inför julen närmar sig och denna tisdag är det både regionstyrelse och sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet. Vid dagens sammanträde med regionstyrelsen behandlades ett förslag till ansvar och uppgiftsfördelning i organisationen med anledning av den nya patientsäkerhetslagen som träder ikraft från och med årsskiftet. I samband med styrelsens behandling så la jag ett tilläggsyrkande från Folkpartiet med förslag till aktiviteter för att stärka patientsäkerheten på kort och lång sikt i Västra Götalandsregionen, och det var ett yrkande som blev bifallet av samtliga partier i styrelsen, vilket var glädjande för en nybliven oppositionspolitiker.
Regeringen har aviserat stimulansmedel för förbättrad patientsäkerhet motsvarande 500 Mkr från och med nästa år. Jag hade gärna sett att det blivit en hel miljard istället för en halv miljard så som vi förra vintern diskuterade förslaget i en Alliansarbetsgrupp inför valet. Men även en halv miljard är rätt mycket pengar, och Västra Götalandsregionens relativa andel av beloppet är cirka 85 miljoner kronor.
Mitt syfte med dagens bifallna yrkande i regionstyrelsen var dels att säkra att dessa stimulansmedel verkligen kommer patientsäkerhetsarbetet till del, men också att visa på några områden som vi i Folkpartiet tycker är viktiga för att kunna utveckla patientsäkerheten på såväl kort som lång sikt.
För det första tror jag att det är viktigt med mer av forskning kring patientsäkerhet. I Västsverige har vi en fordonsindustri med en högkvalitativ forskning inom säkerhetsområden. Här skulle jag vilja se mycket mer av tvärvetenskaplig forskning med industrin för att kunna uppfinna hälso- och sjukvårdens bilbälten och krockkuddar. Jag tror också det finns en stor potential att bedriva mer forskning kring beteenden, kunskap, attityder och handling eller icke-handling kring hur såväl personal som patienter hanterar patientsäkerheten.
Jag vill också försöka utveckla effektiva instrument för systematisk och kontinuerlig mätning av vårdskador i verksamheten. Idag gör vi endast två punktprevalensstudier om året kring vårdrelaterade infektioner för att nå kunskap eller riktigt djuplodande men väldigt avgränsade journalgranskningar för att nå kunskap. Jag skulle vilja att regionen utvecklar instrument för kontinuerlig mätning som i sin tur kan fungera som ökat lärande och ökad medvetenhet om problematiken, men som också kan fungera proaktivitet för att i stödsystem kunna göra rätt för vårdpersonal.
Bristerna i patientsäkerhet är kanske hälso- och sjukvårdens största skamfläck i så motto att vi under allt för lång tid har negligerat de problem som finns och också underlåtit under allt för lång tid att med kraft agera för att förbättra situationen. Det handlar bland annat om kunskap hos personal, men troligen väl så mycket om attityder. Jag vill se mer av utbildning, kunskap och ökat intresse och engagemang kring dessa frågor bland vår personal. Ett utslag av detta är den relativt låga andelen vårdskador som faktiskt rapporteras som avvikelser. Det borde vara en självklarhet att varje vårdskada rapporterades som en avvikelse. Ska det göras behövs inte bara mer kunskap utan också smidiga system och en organisation som förmår att ge feedback till dem som tar problemet på allvar och det är också ett område som jag skulle vilja satsa delar av de 85 miljoner kronorna på.
Jag hoppas att 2011 kan bli ett viktigt avstampsår för en förbättrad patientsäkerhet i regionens hälso- och sjukvård.
Hej Jonas
Beträffande vårdskador så tycker Du uppenbarligen att personalen saknar "kunskap" och har fel "attityd".
"Intresset" och "engagemanget" är det också dåligt med.
De flesta vårdanställda jag känner visar ett mycket starkt intresse och engagemang för att leverera en bra och säker vård. Jag upplever deras "attityd" som mycket ansvarsfull, patient- och säkerhetsinriktad vilket är mer än jag kan säga om många tjänstemän och politiker som mest verkar intresserade av struktur, debit och kredit.
Hur är det med Ditt eget ansvar ?
Du har varit med om att skapa en situation med ständiga överbeläggningar, underkapacitet på akutmottagningarna , slutkörd personal som är missnöjd med sin arbetsgivare o.s.v.
Vad tror Du dessa faktorer betyder för uppkomsten av vårdskador ?
Beträffande avvikelserapporteringen så har Du definitivt rätt i att det underrapporteras, men varför då?
Jo, för att i vgregion så vet personalen att en avvikelserapport inte leder till någon förbättring utan sopas under mattan. Efter några rapporter som inte leder till något tröttnar många.
En avvikelserapport leder ofta indirekt till att en eller flera individer pekas ut,vilket många tycker känns olustigt. Många,inte minst på akuten har så dåligt med tid att man tvinga prioritera direkt patientarbete framför avvikelserapportering, särskilt då man har låga förväntningar på hur rapporten hanteras.
Hälsningar
Magnus Nordlund
ortoped NU-sjukvården
Hej igen Jonas !
Senaste nytt från NU-sjukvården i ämnet patientsäkerhet.....
http://ttela.se/asiktdebatt/ledare/1.1076919-en-halsofarlig-sjukvard
Att man inte får optimal vård i en korridor,på en expedition eller som femte patient på en fyra-sal, i värsta fall på en avdelning specialicerad på något helt annat det man själv lider av, måste väl vara uppenbart även för Dig.
När jourer och bakjourer tillbringar stor del av sin arbetstid och lägger mycket av sin energi på att hitta vårdplatser istället för att ställa diagnos och behandla patienter gagnar inte heller detta säkerheten.
Det finns naturligtvis mycket att göra för oss alla i arbetet för bättre sjukvård, men så länge Du och dina politikerkollegor tillåter underdimensionerade akutmottagningar och överbelagda vårdavdelningar vara legio bär Ni ett tungt ansvar för den rådande situationen.
Hälsningar
Magnus Nordlund
Idag avgick Sten Axelsson. En jurist utan sjukvårdskunskap som Jonas Andersson (Fp) genom hot på anställda, kallande till falska presskonferenser och extremt dålig arbetsmiljö stöttat under hela Vård2010.
Han skrev t.o.m en kopia av Axelssons pressmeddelande förra julen om att "Allt väl på NÄL" och att det var "skönt" att kritikerna fick fel.... samtidigt varnade verkligheten folk att söka akut.
I år var verkligheten värre.
Men Jonas Andersson är fortfarande Fps talesman i sjv frågor. Det skrämmer mig som Fp röstande.
Det skrämmer mig väldigt mkt.
Hej Jonas
Min tredje kommentar till ditt inlägg om patientsäkerhet. Som Du ser av denna artikel i TTela:
http://ttela.se/start/regionalanyheter/1.1082430-farligt-med-patienter-i-korridoren
---får patienterna sätta sin tillit till räddningstjänsten när det gäller vissa säkerhetsaspekter.
VG-region uppenbart klarar inte av att tillhandahålla tillräcklig vårdkapacitet.
Jag tycker det är farligt när folk i beslutande ställning, som tycker sig veta så mycket om sjukvård som Du gör, visar sig leva i en teoretiserad värld långt från den verklighet alla NU-anställda känner.
Anser Du inte att den underkapacitet som föreligger både på akuten och i vårdplatsorganisationen utgör ett klart hot mot patientsäkerheten ?
MVH
Magnus Nordlund
I den personalskrivelse som personalen på NÄL akuten skrev i höstas till Socialstyrelsen säger man att man har kaos 3-4 ggr per vecka och att ledningen (inkl den politiska med Jonas i toppen) inte lyssnar. JA skrev ju som svar på sin "dåliga tajming" förra julen att "han lyssnar på dem som han behöver lyssna på".
Tydligen ej då verksamheten och dess problem. Hellre då filtrerar via "Slaktarn från Skaraborg" (se TTELA)
Men den inställningen har man lagt grunden för en MYCKET dålig patientsäkerhet och jag tror det bästa även för svensk vård är att slippa regioner/ landsting som valbar nivå. Och det avspeglas i personalenkät efter personalenkät.
Vi måste avpolitisera vården ty kunskapen om vård, patientsäkerhet, organisation etc etc är för låg och ersätts av en övertro min sin egen kompetens till den grad att människor far illa - ja, det är direkt en fara för människor.
Vi har sett det på NÄL, Göteborg, Akademiska, Gävleborg, Västernorrland .....
Och som jag sagt förr - att JA är talesman för Fp i sjv frågor är skrämmande och kommer göra att jag INTE röster på mitt parti i framtiden - så länge som den dåliga självinsikten finns där
Om man läser texten i JAs blogg ovan och är det mkt snack om tvärvetenskap etc. Det som skrivs är självklarheter som jag tror de flesta diskuterar över en middag.
Problemet är att politiker inte har förankring i vare sig näringsliv, FoU eller innovation. Jag trodde vi lärde oss från utdelningen av löntagarfondspengarna att det inte går att bara "ge pengar" från ex. politiska direktiv (ex att vi har 60 "högskolor" - dubbelt jfr med OECD, vi lägger 14 miljarder på E45 som går bitvis 500 m från E6... när vi har 2,5 Km i Uddevalla för att transporterna från inlandet skall nå hisingen - inte Örgryte !!!)
Det var en parantes - men jag är ofta på samma möten som JA av olika skäl, men det är intressant att JA som andra bara rabblar självklara mål/ visioner, men de har som VGRs regionutvecklingsenhet väldigt lite hum om hur man gör det.
Och det kan jag förstå - ty de har ALDRIG jobbat med FoU, IP, finansiering etc etc
Men ändå vill man som i sjv detaljstyra ... för att värva röster. Det är dock ändå bara att erkänna som gammal Fp räv att det är vad politiken går ut på. Och det rimmar väldigt illa med de långsiktiga mål man måste ha för "vår" region....
Varken sjukvården eller utvecklingen mår bra av den politiserade miljö vi har. Ex Assarsson som nu ändå äntligen avgår. En duktig s.k. räknenisse - men det har skapa kaos i vården ty fokus är fel.
Men jättebra för politiken då man får även idiotbeslut genomförda oavsett konsekvens för patienter.
Men rekommendation är att ALLTID gå tillbaka till verkligheten - VARFÖR lämnar läkemdelsindustrin Sverige? På landets enda apotekarlinje sjunker intagningen i takt med att forskningen lämnar Sverige. JAs snack om studier är rätt - VGR har många och det beror på att man är den största regionen och att studier löper över tid. Men man vill inte starta nya. Svensk forkning citeras 6% UNDER genomsnittet i världen och har gjort så länge.
Så inte har VGR gjort det lätt för forskare att verka i VGR - tvärtom. Och det säger också alla klinikchefer som avlats fram under Assarsson - det är produktion som gäller.
Därför har många också flyttat till ex Danmark. Varför skall jag i Sverige göra produktion som betalas mångdubbelt mer i Danmark. Bättre då att jobba halvtid i Danmark och vara ledig sedan.
Tillgång efterfrågan - precis som inom politiken.
Även om VGR har monopol på personalen i VGR har de ej monopol på deras val om anställning. Men ex hyrläkare etc är direkt deletärt för utveckling.
OCH - det intressanta - JA eller ngn annan politiker bryr sig ej - ty de har sitt mål - att bli omvald till vilket pris som helst.
I NU vården försökte man med att investera nästan 1 miljard på NÄL, med Trollhättesonen Gert Inge tyckte det var lättare att styra andra ....
Men vi står där efter 4 år av JA styre. Forskningen flyr, sjukvården är i botten och inga söker VGR.
Grattis Jonas Andersson - du satt som högsta HÖNA...
Hej igen Jonas.
Du har fått ett antal konkreta frågor i kommentarsfälten. Dessa frågor relaterar till föregående regionmajoritets ansvar för situationen inom akutverksamheten i VGR.
Du verkar inte så sugen på att svara. Idag blev det emellertid tydligt att åtminstone vissa politiker förstår att allt inte står rätt till:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.544905-politiker-kraver-fler-vardplatser
Din vilja att under rådande platsbrist skylla vårdpersonalen för bristerna i patientsäkerheten leder osökt till Lukasraderna "Du ser grandet i din broders öga, men blir inte varse bjälken i ditt eget"
MVH
Magnus Nordlund
ortoped NU-sjukvården
Väldigt intressant debatt på denna sida.
Denna kommentar riktar sig till både dr Magnus Nordlund och Jonas Andersson.
Jag har blivit svårt skadad av vårdgivare och blev därefter handikappad. Innan mardrömmen startade arbetade jag som projektledare för kvalitetssäkring av IT-system inom vården. Jag har även arbetat med kvalitetssäkring av el-system.
Även om dr Magnus Nordlund kan ha rätt i att många anställda inom vården har ett engagemang för säker vård så finns det begränsad kontroll av vårdgivare och patienter när något blir fel.
Inom tekniksektorn (den CE-märkta delen) finns det en självklar inställning att arbetet som är utfört ska granskas och testas av en annan individ. Om något fallerar så ska man snabbt kunna spåra den ansvarige.
I vårt land har vi den makalöst korkade regeln som stipulerar att man ska gå tillbaka till den vårdgivare som begått ett fel och be denne om hjälp. Ingen annan läkare kommer att ta ansvar för den akut-sjuka patienten, för ingen annan behöver då bry sig. Detta ger förövaren alla möjligheter att dölja sin missgärning genom att skriva en felaktig diagnos i journalen.
Jag hoppas att dr Magnus Nordlund har rätt i att många läkare bryr sig om patienterna, men ni bör konstruera en smartare rutin för att förhindra att de som utför misstag inte ska få möjlighet att begå brottet att förhindra patienten från att få adekvat vård efteråt,bara för att de vill dölja sitt fel.
Jag mötte många läkare som läste i journalen(skriven av förövaren) och uppmuntrade mig att hoppa runt och smärtprovocera när jag hade en allvarlig skelettskada i kroppen.
Läkare utgår från att att deras kollegor har rätt och att de är ansvarstagande. Det är en dumsnällhet som ger utrymme för ren ondska.
Efter 5 månaders tortyr blev jag uppmanad av läkare som känner mig att söka vård utomlands. Jag har just fått ersättning för detta från försäkringskassan. Med bättre rutiner skulle jag inte blivit handikappad, jag skulle ha kvar mitt IT-jobb och staten hade inte behövt betala för min vård utomlands.
M.v.h.
Amanda