Nationell patientenkät
Ett års bloggande fullgörs med detta inlägg. Det är nämligen det 365:e inlägget sedan jag startade den blogg den 1 januari 2008. Jag hann alltså inte riktigt med ett inlägg varannan dag. Det tog drygt två år att komma hit och får väl förklaras med mina längre sommarlov från bloggandet både 2008 och 2009. Vågar nästan redan nu lova att det inte blir ett lika långt sommarlov 2010 som ju är valår och då det sannolikt händer mer i sjukvårdspolitiken än andra somrar.
Idag har resultaten för den första nationella patientenkäten presenterats. Knappt 100 000 patienter har fått ge sin syn på bemötande, information, förtroende med mera utifrån besök de har gjort på sin vårdcentral. 15 384 av dem som svarat på enkäten är Västra Götalänningar och det ger ett gediget underlag för analyser.
Timingen av den första nationella patientenkäten blev inte den allra bästa för Västra Götalandsregionen, eller så var det faktiskt den allra bästa. Undersökningen är genomförd under i huvudsak september, d v s månaden innan VG Primärvård startade. Detta kunde vi från regionen inte påverka då själva poängen var att genomföra denna patientenkät samtidigt i hela landet. På så sätt finns ingen utvärdering av alla regionens nya vårdcentraler med i materialet, vilket är synd. Å andra sidan har vi med detta undersökning lyckats fånga patienternas åsikter precis så som de är när vi genomför en mindre revolution i primärvården. Det ska med andra ord bli väldigt spännande att se resultaten i samband med nästa mättillfälle.
Vad finns då att säga om de resultat vi fått för primärvården i regionerna. Det båda kunde och borde vara bättre på den aggregerade nivån. Patienterna i flera av de andra landstingen ger sina vårdcentraler högre betyg än vad Västra Götalänningarna gör, men det finns också vårdcentraler i regionen som når mycket fina resultat som de ska vara mer än nöjda med. Jag har inte hunnit se resultaten för alla vårdcentraler men hunnit kika lite på vårdcentralerna i Göteborg och kan väl säga att om alla vårdcentraler nådde samma resultat som Styrsö vårdcentral hade jag varit mycket nöjd.
Via denna länk kan den intresserade ta del av resultaten för regionens olika vårdcentraler, kommun för kommun.
Regionens primärvård hamnar på platserna i den nedre tredjedelen inom samtliga jämförda områden. Regionen hamnar på en delad 13:e plats av de 19 medverkande landstingen/regionerna. Jag hade hoppats på ett bättre resultat men är övertygad om att vi kommer att nå bättre resultat i nästa mätning annars har vi misslyckats med de ambitioner som vi satt upp när vi sjösatte VG Primärvård.
Vilka slutsatser går då att dra av den nationella patientenkäten? Hur pålitlig är den? Jag skulle vilja säga att det är ett väldigt pålitligt instrument. Urvalet är mycket stort, även om det kan bli väl litet och kanske inte representativt för varje enskild vårdcentral, men det går inte att snacka bort eller gömma sig bakom mätfel. Jag hoppas att alla de vårdcentralschefer och deras medarbetare tar till sig resultaten av mätningen med entusiasm för att förbättra allt från information, bemötande och tillgänglighet till delaktighet och upplevd nytta.
Den nationella patientenkäten kommer att vara till stor nytta för att utveckla vården framöver, men för att kunna dra lärdomar och se resultat av sina ansträngningar så gäller det att vi får till kontinuerliga mätningar som ger tydlig återkoppling till verksamheterna.