Goda exempel

Det börjar kännas som att jag i varje blogginlägg ber om ursäkt för att jag inte uppfyller den ambition jag har satt upp för mitt bloggande. Den senaste veckan har återigen varit en vecka med möten från morgon till kväll och där de mest akuta telefonsamtalen och mejlen fått försöka klaras av mellan övriga aktiviteter. Nu har jag dock hamnat på X2000 österut på väg till Västerås och helgens liberala riksmöte som väl blir ett form av avstamp inför valet som nu bara är ett halvår bort. Tågresa i tyst kupé erbjuder lite tid till reflektion och möjlighet till bloggande.

Strax innan tåget gick idag hann jag med att prata om kvalitetsregister och nyttan med dessa i samband med de avslutande seminarierna på Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) kvalitetsvecka. SU har erbjudit ett fantastiskt veckoschema med aktiviteter, föreläsningar, debatter, posterutställningar och prisutdelningar på de tre sjukhusen. Tyvärr blev mitt eget deltagande reducerat till en dryg timma idag. Jag hade velat se och höra betydligt mycket mer av det som fanns på programmet.

Strax innan min programpunkt så var det prisutdelning till sjukhuset sex bästa arbetsplatser, och det var härligt att höra både att det var stor konkurrens om titlarna och juryns motiveringar till vinnarna. Motiveringarna vittnade om ett fantastiskt arbete på en massa avdelningar, kliniker och verksamhetsområden för att öka kvaliteten, förbättra patientsäkerheten och patientbemötandet, förbättrande av rutiner i syfte att öka tillgängligheten och insatser för att förbättra arbetsmiljön. Att få höra dessa motiveringar och även ta del av den mängd postrar som ställts ut som exempel på förändrings- och förbättringsarbeten som genomförs på en lång rad arbetsplatser inom det stora sjukhuset är oerhört glädjande. Det finns mängder med goda exempel i regionens sjukvårdsverksamheter, inte bara på SU, som förtjänar att uppmärksammas mer och även användas mer, och detta är en av sjukvårdens största utmaningar.

Vi måste bli bättre på att lära av de goda exemplen över sjukhusgränser och över disciplingränser. De allra flesta förbättringsarbeten på avdelningar och kliniker leder både till bättre resultat för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen, och i väldigt många fall leder det snarare till lägre än till högre kostnader.

Ett annat mycket lovande gott exempel fick vi presenterat vid gårdagens ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden. Gårdagens tema var Forskning och utveckling med flera intressanta informationer av och om bland annat det regionala utvecklingsområdets forskning (utanför sjukvårdsområdet), HTA-centrum och Gothia Forum. Trots ett mycket spännande tema var det en annan föredragning som stack ut mest under dagen.

Roger Johansson på Södra Älvsborgs Sjukhus hade en föredragning om deras arbete med att skapa ett tidsbokningssystem på sjukhuset. Under det senaste året har mängder med personal varit engagerade i olika processkarläggningar för att se hur de egentligen jobbar med remisser, svar och bokning av patienter för besök och/eller operationer. Kartläggningarna har visat att det funnits en del övrigt att önska och att de delvis bristfälliga rutinerna lett till både merarbete och onödiga fördröjningar och förseningar.

Med detta genomgånget är sjukhuset nu redo att ta nästa steg för att få en fungerande tidsbokning så att patienter mer eller mindre omedelbart kan få erbjudande om tider för besök och behandling. Mot bakgrund av vårdgarantins tidsgränser är målet att ständigt ha en aktuell tidsbok för fyra månader.

Tidbokningsprojektet känns både väl genomarbetat och ger indikationer på att vi kan ta steget in i den värld där tider för patienter i ökad utsträckning kan sättas i dialog med patienterna utifrån både dennes behov och önskemål.

Liknande arbeten har jag sett exempel på tidigare, men aldrig i den fullskala som ett tidbokningsarbete på ett helt stort sjukhus som SÄS. Här kommer det definitivt ett gott exempel att lära av för andra sjukhus när de ska göra samma resa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0