Fullmäktigerapport (uppdaterad)

Det nya regionfullmäktige sammanträde för första gången "på riktigt" idag. För en månad sedan hade vi ett första konstituerande möte där vi bland annat valde regionfullmäktiges presidie, regionstyrelse och valberedning. Senare idag ska alla andra val förättas. Nya styrelser och nämnder ska utses för viktiga verksamheter inom hälso- och sjukvård, regionutveckling, kultur med mera.

Dagens huvudnummer tycks dock bli kompletteringsbudget för 2011. Budgetdebatterna i fullmäktige har de senaste åren inte innehållit särskilt mycket nerv då alla vetat hur omröstingen till sist slutar när det funnit ett majoritetsstyre i regionen. Nu är det nya förutsättningar och mot slutet av debatten är det väl inte så mycket som tyder på att någon överraskande ska hända. Sjukvårdspartiet har förvånat redan i behandlingen i regionstyrelsen genom att yrka bifall den nya politiska ledningens förslag till budget, och förvånar i dagens debatt genom att de tycks stå fast vid att stödja det av budgetförslagen som ger minst pengar till hälso- och sjukvården av de fem budgetförslag som finns framme. Det är väl tveksamt om det var det som Sjukvårdspartiets väljare hade förväntat sig.

Min egen bedömnng är att den nya politiska ledningen gör ett misstag som inte passar på tillfället att rösta på Folkpartiets budgetförslag som erbjuder en möjlighet till en fräsch början där regionens största verksamheter inom hälso- och sjukvård och kultur får ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten  utifrån realistiska ekonomiska förutsättningar parallellt med att ägaren tillämpar striktare krav på hantering av nämnder och styrelser över- och underskott. Istället väljer den nya politiska ledningen att underfinansiera bland annat hälso- och sjukvården vilket kommer att få till följd att vi inte kommer att få vårdöverenskommelser i tid (vilket i sig är en risk om man vill nå en ekonomisk stabilitet) och det kommer att leda till att ledningen så småningom kommer att hamna i ett läge där underskott på sjukhusen kommer att skrivas av, och man har därmed tappat i förmåga att styra.

En personlig reflektion från min nya oppositionsstol i regionfullmäktige är att det finns en frustration (som jag inte på samma sätt upplevt i majoritetsrollen) över att man med bäst argument kan vinna debatten, men inte lika givet vinna voteringen. Men det är väl en roll som jag får börja vänja mig vid ;-)

TILLÄGG

Strax efter ovanstående blogginlägg postades så beslutade fullmäktige (som förväntat) att bifall förslaget från S, V och MP med instämmande från Sjukvårdspartiet med röstsiffrorna 74 - 39 och med 36 nedlagda röster. Det blev alltså så att alla ledamöter röstade enligt partiboken vilket man väl kan förvänta sig. För egen del så trodde jag faktiskt inte att Sjukvårdspartiet i slutändan skulle helt vända fot i sin inriktning på politiken, men nu vet vi svaret. Det som var viktigt före valet är inte lika viktigt efter valet när man fått en massa poster som belöning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0