På väg mot opposition

Den nyvalda regionfullmäktigeförsamlingen är just nu samlad i Vänersborg för sitt första sammanträde. Just nu pågår val av fullmäktiges ordförande med två kandidater och det är ett test på om det block som sagt sig vilja styra regionen under mandatperioden håller röstmässigt eller inte.

Nu är röstningen avslutad och Kjell Nordström (s) är vald till ny ordförande i regionfullmäktige. Han vann omröstningen med 75-74 över Conny Brännberg (kd), och han vann den sannolikt med stöd av en Sverigedemokrat som röstade på honom, medan övriga Sverigedemokrater stödde Brännberg. Nu spelar det ingen roll för oss. Även om Brännberg vunnit med 75-74 hade Allianspartierna därmed sett sig besegrade. Vi har ingen vilja att styra regionen med stöd av Sverigedemokraterna. Syftet med den omröstning som begärdes var att testa om konstellationen Socialdemokrater, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sjukvårdspartiet höll eller inte. Det gjorde den, och vi kommer fortsättningsvis inte att krångla utan låta den nybildade politiska minoritetsledningen få tillsätta alla ordförandeposter i regionen.

Nedan delger jag er det anförande (första gången jag haft ett skriftligt anförande i fullmäktige) jag höll med anledning av det politiska läget i regionen, inför valet av ordförande i fullmäktige.


Fru ordförande,

 

Den glädje och den förväntan jag borde känna inför en ny mandatperiods möjligheter har idag inte infunnit sig. Vi har bakom oss sex veckor av diskussioner, förhandlingar, erbjudanden och överenskommelser sedan invånarna i Västra Götalandsregionen på valdagen utsåg ett fullmäktige med 149 ledamöter från nio partier, men vi har som partier inte förmått att komma hit och erbjuda en tydlig majoritetsledning för regionen.

 

Folkpartiet liberalerna har aktivt försökt bidra till att skapa en tydlig majoritetsledning i regionen. När det inte såg ut att lyckas har vi försökt bidra till att hitta öppningar för stabilast möjliga minoritetsledning i regionen. Inte heller det har vi lyckats med under de senaste veckorna. Det beklagar jag djupt. Vi har som politiska partier inte förmått att ta det ansvar vi har för regionen.

 

Jag kan konstatera att vissa partier under förhandlingarna om makten av taktiska skäl har valt att binda upp sig, och binda sig hårt, med andra partier och därmed förhindra en tydlig majoritetsbildning i regionen.

 

I helgen fick vi besked om att det mindre av de två traditionella blocken har för avsikt att politiskt försöka leda Västra Götalandsregionen under den kommande mandatperioden genom ett valtekniskt samarbete med ett av fullmäktiges minsta partier. Trots det extra samarbetet får den konstellationen inte majoritet i fullmäktige, men på grund av det samarbetet får ett av fullmäktiges minsta partier en vågmästarroll mellan de traditionella blocken i alla större styrelser och nämnder, inklusive regionstyrelsen. I mina öron låter det som allt annat än den tydliga politiska ledning som vi i Folkpartiet har eftersträvat.

 

Jag vill också passa på redan nu att säga att Folkpartiet har en öppenhet för att söka nya lösningar för det politiska ledarskapet under mandatperioden om det skulle visa sig behövas.

 

Om det nu inte finns något politiskt samarbete mellan de Rödgröna partierna och Sjukvårdspartiet och möjligheterna till en blocköverskridande lösning anses uttömda, anser vi att det är rimligt att det största politiska blocket försöker ta det politiska ledningsansvaret för Västra Götalandsregionen.

 

Folkpartiet liberalerna har därför valt att stödja kristdemokraten Conny Brännbergs kandidatur till fullmäktiges ordförande.

 

Conny är en av fullmäktiges 12-åringar som varit med allt sedan region bildades hösten 1998. Conny har en bred kunskap om regionens olika verksamheter och ett stort engagemang för regionen och skulle vara en värdig representant för regionen i rollen som fullmäktiges ordförande. Han har en bred erfarenhet som ordförande i allmänhet och som fullmäktigeordförande från det uppdraget i Skövde kommun. Vi kommer att kunna känna trygghet i ett precist och opartiskt ordförandeskap i fullmäktige, och det skulle vara ett val vi kan känna trygghet i, och det är inte så dåligt i ett läge där det i övrigt saknas trygghet i det politiska systemet.

 

Jag rekommenderar fullmäktige att stödaj Conny Brännberg som fullmäktiges ordförande.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0