Ska HSU avskaffas?

Idag har den nya valtekniska minoritets-ledningen i Västra Götalandsregionen presenterat politiska riktlinjer för den kommande mandatperioden. Tillsammans med ett 15-sidigt politiskt inriktningsdokument presenteras också fördelningen av vissa strategiska ordförandeposter för valkartellen S-V-MP och Sjukvårdspartiet (SPVG).

Som avgången ordförande för regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) var jag naturligt nyfiken på vilket av de fyra partierna som skulle tillsätta ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsutskottet. I det dokument som den valtekniska minoritets-ledningen presenterade saknades dock uppgiften om vilket parti som skulle få förtroende att leda HSU. I dokumentet får vi reda på att S ska leda Ägarutskottet och att V ska leda Personalutskottet, men vem ska leda HSU?

Tänker sig den valtekniska minoritets-ledningen att avskaffa HSU? Eller är det Sjukvårdspartiet som inte fått några andra ordförandeposter i partiernas överenskommelse som ska få ordförandeskapet i HSU, men att det presenteras separat av dem? Eller är det så att den valtekniska minoritets-ledningen inte kan komma överens om vilket av de fyra partierna som ska tillsätta en av regionens strategiskt viktigaste poster?

I övrigt kan jag notera det lite förvånande att den valtekniska minoritets-ledningen valt att tilldela ordförandeskapet för Regionutvecklingsnämnden till Miljöpartiet. Jag skulle tro att inget av fullmäktiges partier har fler och mer avvikande åsikter i frågor om regional utveckling än alla andra partier än just Miljöpartiet. Nämndens uppgift är att främja tillväxt och regional utveckling, och en särskilt strategisk uppgift är infrastrukturfrågorna.

I samband med det nyvalda fullmäktiges första sammanträde var Miljöpartiets ledamöter placerade på bänkraden bakom min liberala grupp. När Sverigedemokraternas gruppledare Patric Ehn från talarstolen i ett ärende ställde den retoriska frågan "Hur skulle fullmäktige reagera om det i ett strategiskt regiondokument stod att Miljöpartiet är ett tillväxtfientligt parti?" hördes det flera röster från bänkraden bakom mig säga "Men det är vi ju".

Om inte annat så ser det ut att kunna bli en intressant mandatperiod. Om det kommer att bli en bra mandatperiod för regionens utveckling känner jag mig dock tveksam till.


Kommentarer
Postat av: Eva-Christine Stenberg

Förstår din undran.

Själv är jag orolig för vad som skall hända inom och med sjukvården. Föregående mandatperiod var min familj och jag storkonsumenter av sjukvård, allt från galopperande cancer till krigsliknande fot/benskada, IVA-insatser, till fertilitetshjälp.

Allt fungerade hur bra som helst men det finns många saker kvar att jobba med.

Plötsligt kan man få specialisthjälp även på vårdcentraler, privata som offentliga. Och patienttider finns.

Detta är en fantastisk början till en effektiv sjukvård som gör vad den skall göra, och därmed får loss de resurser vi så väl behöver för att hänga med den tekniska utvecklingen.

Denna period 2010-2014 hoppas jag verkligen att man har kraft att fullfölja den snabba förbättring och utveckling till medborgarnas fromma som påbörjats de föregående mandatperioderna.

2010-11-11 @ 16:09:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0