Tilläggsbudget 2011

Idag har det varit en form av nystart för den nya tiden i Västra Götalandsregionen, och jag har, som brukligt, tillbringat måndagen i Vänersborg och det tillsammans med nya och gamla kamrater. I huset har jag sett många av de nyvalda regionråden och de nya ersättarna i regionstyrelsen sprungit runt mellan olika möten. Själv har jag för första gången bevistat en så kallad gruppledarträff där regiondirektören under en timme informerar partiernas gruppledare i regionstyrelsen om aktuella frågor, och där vi - som idag - har flaggat för vad vi eventuellt har för avvikande meningar inför morgondagens sammanträde med regionstyrelsen.

Morgondagens största/viktigaste ärende är kompletteringsbudget för 2011. Efter att ha varit med och författat alla majoritetsbudgetar sedan år 2000 så har jag ägnat delar av helgen åt att formulera ett alternativt budgetförslag till den valtekniska minoritetsledningens förslag till kompletteringsbudget. Jag håller fortfarande på att vänja mig vid att försöka tänka och arbeta utifrån ett oppositionsperspektiv. Hur gör man nu? och det blir ju inte helt enkelt att veta hur man ska hantera det när vi i juni stod bakom det budgetbeslut som redan är fattat för 2011. Kan man vända 180 grader från vad man tyckte då?

Min slutsats blev att den budget vi la i juni fortfarande är i grunden är bra. Nya ekonomiska förutsättningar i form av både plus- och minusposter gör det ändå möjligt att lägga fram en tilläggsbudget. Vi har från folkpartiets sida valt att lägga ett alternativt budgetförslag med samma prioriteringar som vi hade gjort om vi fortsatt hade suttit i majoritet. Fördelen med att sitta i opposition är att man nu inte behöver kompromissa med andra partier om dessa prioriteringar utan nu visa vilka poster vi hade drivit om vi fortsatt hade suttit i majoritet.

Det är i huvudsak 2-3 saker som skiljer folkpartiets budgetförslag från förslaget från den valtekniska minoritetsledningen i regionen.

Minoritetsledningen ger hälso- och sjukvårdsutskottet ett tillskott på 100 nya miljoner kronor för att möjliggöra överenskommelser mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och regionens sjukhus. Folkpartiets bedömning är att det är otillräckligt. Regionens sjukhus har ekonomiskt strukturella obalanser som det i början av en ny mandatperiod är utmärkt att lösa, om man samtidigt också vidtar andra åtgärder. Folkpartiet föreslår därför att hälso- och sjukvårdsnämnderna tillförs 350 miljoner kronor för 2011 för att möjliggöra vårdöverenskommelser mellan nämnderna och sjukhusen. Vi säger också att den så kallade överproduktionen vid sjukhusen (vad de producerar útöver beställda vårdvolymer) ska skrivas in i överenskommelserna för 2011 för att på så sätt "rensa bordet" från surdegar. Vi säger dessutom att det utmärkta regelverk för hantering av över- och underskott ska tillämpas striktare än idag där de som gör underskott väldigt lätt får syndernas förlåtelse av ägaren i varje bokslut. Det är med andra ord ett utmärkt tillfälle att göra en omstart.

Den andra punkten där minoritetsledningen och folkpartiet skiljer sig åt i prioriteringar är att minoritetsledningen avsätter 40 miljoner kronor till kollektivtrafiken för att inte höja biljettpriserna 2011. Folkpartiet väljer istället att med de 40 miljonerna ta det första steget på vår aviserade storsatsning på att utveckla forskningen ytterligare i Västra Götaland.

För det tredje skiljer sig de båda budgetförslagen åt på så sätt att minoritetsledningen uppvisar överskott såväl budgetåret 2011 som planåren 2012-2013, medan vi i folkpartiets budgetförslag underbalansera budgeten med 250 miljoner kronor 2011 för att sedan ha lite drygt lika stora överskott för planåren 2012-2013.

Det kommer att bli intressant hur de olika budgetförslagen kommer att hanteras vid morgondagens sammanträde med regionstyrelsen när inget enskilt parti eller någon politisk konstellation har egen majoritet. Ibland kan politik vara dödande tråkigt förutsägbar. Det blir det nog inte i morgon - men till det får jag lov att återkomma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0