Oklart läge

Så var valrörelsen över och valvakan genomförd. Återigen en "vanlig" måndag förmiddag, men den är trots allt inte så vanlig då telefon och mejl går varm med frågor kopplade till gårdagens valresultat.

Igår var det fjärde gången som invånarna i Västra Götaland hade möjligheten att välja sina representanter till regionfullmäktige. Ingen av de tre tidigare gångerna har något av de traditionella blocken fått egen majoritet då det lokala sjukvårdspartiet i samtliga val erhållit sex mandat och blivit vågmästare. Det är kanske det främsta skälet till att regionen de 10 senaste åren har styrts av en koallition bestående av folkpartiet, centerpartiet och socialdemokraterna.

Igår upprepades historian igen, och till och med dubblerades. Nu har vi två vågmästarpartier i regionfullmäktige - såväl sjukvårdspartiet som sverigedemokraterna blev invalda i regionfullmäktige med sju mandat vardera.

Med sammanlagt 14 mandat hos två partier som egentligen inga av de mer traditionella partierna önskar ingå en politisk samverkan med så är det nästan självklart att inget av blocken heller denna gång fick de åtråvärda 75 mandaten för att få majoritet i regionfullmäktige. Skillnaden denna gång är att inte heller den nuvarande majoriteten med (fp), (c) och (s) tillsammans får 75 mandat.

Det råder med andra ord ett oklart läge för om och i så fall hur en majoritet ska kunna bildas i regionen för nästa mandatperiod.

Idag träffas folkpartiets nuvarande fullmäktigegrupp för att diskutera läget och säkert övriga partiers fullmäktigegrupper också då det i morgon är inplanerat ett ordinarie fullmäktigemöte. Det kommer att bli några spännande dagar framöver i avvaktan på hur och av vem regionen ska styras de kommande åren.

Till sist vill jag idag rikta ett stort TACK till de preliminärt 77 930 individer som gav Folkpartiet sitt förtroende i valet till regionfullmäktige. Vi ser inte ut att tappa mer än drygt tusen röster jämfört med förra valet, men det ser samtidigt ut att kosta oss två mandat i regionfullmäktige och det känns lite som kantboll ut för Folkpartiet, men det blir ofta så när man backar något har man ofta också lite otur och när det går framåt i ett val har man förvånande ofta också lite tur med sig och kniper det sista mandatet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0