Vårdcentralsbesök

Har ägnat en hel del av torsdagen till studiebesök vid två av regionens drygt 200 vårdcentraler. Tillsammans med vår riksdagsman i Bohusläns (eller egentligen Västra Götalands västra) valkrets har vi besökt en vårdcentral i Stenungsund och en i Mölndal.

Det är idag bara tio dagar kvar till valdagen, men inte heller mer än tre veckor kvar tills vi firar 1-årsdagen av starten av VG Primärvård den 1 oktober. Syftet med dagens besök vid två vårdcentraler var att lyssna till personalen hur de har uppfattat reformen och hur de vill se VG Primärvård utvecklas framöver, men jag fick också möjlighet att förklara hur vi tänkt när vi utformade krav- och kvalitetsbokens regler och ersättningssystem.

När vi strax före lunch steg in i Stenungstorgs läkarhus i centrala Stenungsund så möttes vi inte bara av personal från vårdcentralen utan också av personal på en liten nyöppnad röntgenmottagning som öppnat i lokalerna. Den var så ny att den hade startat dagen innan. Det är bolaget Direct Röntgen som startat något som kanske kan liknas vid en filialverksamhet med vanlig så kallad slätröntgen som utbud i samma lokaler som Stenungstorgs läkarhus. Det var oerhört spännande och lite förvånande att mötas av en ny röntgenfilial som nu kan erbjuda invånare i kanske främst Stenungsund, Tjörn och Orust möjlighet till snabbare och närmare röntgenundersökningar och det är viktigt i ett läge där allt för många patienter får vänta allt för länge på en enkel genomlysning.

För vårdcentralens patienter kan servicenivån öka och det blir det naturligtvis väldigt praktiskt också för personalen att snabbt kunna få genomfört enklare röntgenundersökningar när så behövs.

När VG Primärvård snart fyller ett år har både vi som håller i modellen och de som arbetar i modellen vunnit en rad erfarenheter, många positiva men också några mindre positiva. Om detta har vi pratat med vårdcentralerna under dagen. Exemplet med Direct Röntgen på vårdcentralen är väl en sådan sak jag hade förväntat mig se mer av under det här första året. Vårdgivarna har varit lite mindre innovativa och offensiva i sina satsningar än vad jag nog trodde för ett år sedan, men bakom oss har vi ett år med starten av VG Primärvård som sammanföll med den stora pandemivaccineringen, osäkerhet hos många vårdgivare kring vilka intäkter en ny ersättningsmodell skulle ge med mera. Det är fullt förståligt att många vårdgivare inte varit så offensiva som jag hoppades för ett år sedan. Förhoppningsvis är det exempel jag idag sett ett första steg på en sådan utveckling där vårdcentraler utvecklar sitt utbud och sina tjänster för att göra primärvården ännu bättre framöver.

Den samlade bilden från våra besök i Stenungsund och Mölndal är att där fanns det ett stort engagemang för modellen och framför allt ett stort engagemang för vårdcentralens patienter. Med valfrihetsmodellen har vi beträtt en ny väg och inriktning i svensk hälso- och sjukvård med större makt för patienterna och större frihet och ansvar för vårdgivarna att lösa det gemensamma uppdraget som vi politiskt sätter upp i krav- och kvalitetsboken. Det är en modell som kommer att behöva utvecklas och förfinas med tiden, men jag tar från dagen särskilt med mig en kommentar från Kållereds familjeläkare och BVC -  "Västra Götalandsmodellen är ju den bästa i landet".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0