40 fler ST-läkare i allmänmedicin

Vid dagens sammanträde med regionens ägarutskott bifölls förslaget från hälso- och sjukvårdsutskottet om att finansiera ytterligare 40 fler ST-tjänster för blivande specialister i allmänmedicin som kan göra sin utbildning och sedan förhoppningsvis arbeta vid någon av de 200 vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen.

40 fler ST-tjänster i allmänmedicin är ett otroligt trendbrott där svensk primärvårdsdebatt under många decennier, på rättmätiga grunder, handlat om bristen på allmänläkare och den höga användningen av stafettläkare i primärvården.

Det går inte att dra någon annan slutsats än att vårdvalsmodeller i allmänhet i primärvården och VG Primärvård i vår region starkt har bidragit till det ökade intresset bland läkarstudenter för att utbilda sig till allmänläkare.

Första året med VG Primärvård har långt fler nya ST-läkare anställts än vad som förväntades och dessutom var 13 personer anställda för kompletteringstjänstgöring inför ST-tjänst.

Orsaken till dagens beslut i ägarutskottet är att det för närvarande står 40 personer i kö för att påbörja en ST-tjänstgöring. Nu ger vi också dem chansen att utbilda sig till allmänläkare och därmed ta ytterligare steg på vägen att få den bemanning som vi önskar i den av regionen finansierade primärvården, och ett viktigt mål med VG Primärvård är därmed också uppnått.

För att det i förlängningen ska falla så väl ut som vi hoppas gäller det nu att de vårdcentraler i Västra Götaland som tar på sig handlednings- och utbildningsansvaret ser till att erbjuda hög kvalitet i det arbetet och lyckas visa upp att de är attraktiva potentiella arbetsgivare så att dagens ST-läkare vill fortsätta jobba inom VG Primärvård och sörja för regioninvånarnas hälsa och sjukdom.

Kommentarer
Postat av: Dr Eye

Den som vägrar se bakåt utan bara framåt får se upp!



När man läser dina inlägg i sjukvårdsdebatten förstår man verkligen att det är brist på politiker - annars hade du aldrig fått syssla med vård - om man skulle se till patienternas och personalens bästa (inkl FoU). Det är skrämmande att vi i vården styrs av personer med så dålig insikt om sina beslut som du. Din julblogg förra julen står som en klart lysande stjärna över politisk inkompetens i sjukvårdsfrågor, ledningsfrågor och allmänt sunt förnuft. Det är nog det sista jag har svårast att smälta.



NU-sjukvården och Vård2010 som nu är på tapeten efter Socialstyrelsens rapport. Den är uppmärksammad i många media, men Uddevallabloggens kommentarer (som var först) har citerats genomgående.



www.uddevallabloggen.se



Det som är bra med nyvalet är att det kommer bli ett extremt fokus på vård och VGregionens tillåtande kommunala huggsexa om sjukhusen från politiskt perspektiv - inte vårdperspektiv.



Nu tycker du jag överdriver - men hur kan då annars alla akutsjukhus i 3 landskap bara ligga i ett (Kungälv räknas in i Götebrog norra - precis som Angereds nya sjukhus - ett helt fantastiskt feltänk efter E6!).



Det j-a är att jag är folkpartist. Jag försöker se något ljus i tunneln och möjligen är det att Fp via dig nu måste tillbedja S och Roland A & Gert-Inge.



Men jag hoppas du inte efter kasoet Vård2010 tar på dig någon ledande roll i en eventuell ny borglig konstellation - snälla - för patienternas skull !

2011-02-20 @ 11:26:53
Postat av: Dr Eye

FEl



Inte måste tillbedja S - ex Roalnd A, Gert Inge - för att inte nämna Karin E och Jan Simonsson - de två på Bohusbänken som står DIREKT ansvariga för Bohusläns dåliga akutvård.

2011-02-20 @ 11:29:22
Postat av: Dr Eye

Var är alla kommentarer?



Censur?

2011-02-20 @ 14:39:28
Postat av: Wilma

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :D. Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

2011-07-11 @ 03:09:16
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0