Fler vårdval?

Ännu en onsdag i Vänersborg och denna gång är det Hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) som står på dagordningen, och det blev ett av de snabbare mötena i min nu sju år långa HSU-karriär. Beslutsmötet hanns med råge med innan lunch. Endast tio ärenden på dagordningen varav flera både viktiga och intressanta, men kanske inte den typ av ärenden som kommer att slåss om utrymmet på tidningarnas löpsedlar.

Vi har i alla fall beslutat att bilda ett centrum för sällsynta diagnoser vid barn- och ungdomssjukhuset i Göteborg för att ytterligare stärka diagnostik, vård, information och det sociala stödet till främst barn som drabbas av det som definieras som sällsynta diagnoser (färre än 100 personer per 1 miljon invånare).

Vi har också fattat beslut om att utveckla och förbättra rehabiliteringen för strokepatienter genom att kunna erbjuda fler patienter tidig understödd hemgång där rehabiliteringen kan bedrivas i hemmiljö med stöd av ett multidisciplinärt team. Vi är övertygade om att detta yterligare kommer att höja kvaliteten i strokevården.

Om allt detta var vi politiskt överens. På en punkt blev vi dock tvungna att votera utifrån olika förslag som svar på en motion från Magnus Berntsson (kd) om att inrätta ett vårdval enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) inom mödrahälsovården och att utreda förutsättningarna för ett vårdval inom den gynekologiska öppenvården.

Till detta förslag var Allianspartierna överens om att bifalla motionen, medan företrädarna för den politiska ledningen till och med försämrade förslaget från förvaltningen genom att säga nej till att utreda gynekologin som vårdval och genom att utreda för- och nackdelarna med ett LOV för MVC-verksamheten.

Med att jag hävdar att de försämrade förslaget menar jag att det i förslaget från förvaltningen fanns en tydlig inriktning om att ta fram ett förslag om hur ett vårdval för MVC ska kunna genomföras så blir det nu istället en mer förutsättningslös utredning om detta.

Det är klart att den här typen av frågor alltid ska ha ett gediget utredningsunderlag innan vi fattar beslut om att införa ett vårdval på ett nytt område, men att välja att inte göra något ställningstagande alls i frågan om viljeinriktning uppfattar jag som väldigt olyckligt, och jag kan inte tolka det på något annat sätt än att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fått ge efter för påtryckningar från koalitionspartnern Vänsterpartiet.

Fler eller färre vårdval i Västra Götalandsregionen kan mycket väl bli en viktig valfråga de närmaste månaderna. Mitt enkla svar är FLER.


Kommentarer
Postat av: Maj-Britt Elmvik

Genom införande av vårdval i primärvården verkar vårdköerna som bortblåsta. Självklart ska vi gå vidare med vårdval i specialistsjukvården. En idé är att först utmana verksamheter som har svårt att rekrytera kompetent personal. Börja t ex med MÄVA i Uddevalla där kvalitén på läkemedelsbehandlingen till och med kan bli sämre efter vård på sjukhuset.

2011-04-05 @ 19:21:21
URL: http://www,elmvik.blogspot.com
Postat av: EricD

Är det inte dags att FP slutar att var ett stödparti åt SAP i Västragötaland? De senaste tio åren gör ju ingen glad eller stollt över. Stå upp för partiet ideer och sluta med egoism.

2011-05-17 @ 20:07:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0