Healing i sjukvården?

Redan i gårdagens blogginlägg uttryckte jag viss oro för vart Socialdemokraterna är på väg i sin syn på alternativmedicin i samband med deras rapport om Skene lasarett och närsjukvården i området.

Vad gäller miljöpartiets syn på alternativmedicinska metoder i hälso- och sjukvården så behöver man inte vara lika osäker. I samband med förhandlingar med dem efter valet höstas uttalade miljöpartisterna att alternativmedicin var bland de allra viktigaste frågorna i hälso- och sjukvården.

Igår kunde vi ta del av åsikterna från en av miljöpartiets förtroendevalda i Västra Götalandsregionen, Gun Moss Bjerling, som i Borås Tidning ger uttryck för att healing borde införas i den traditionella hälso- och sjukvården. Det mest uppseendeväckande är uttalandet att hon anser att healing är en vetenskapligt beprövad metod.

Min inställning är att människor får väl ägna sig åt vad dem vill så länge de inte skadar någon annan. Finns det någon som vill försöka bota eller lindra andra människors skador eller sjukdomar med hjälp av healing och om någon vill betala för det så är det väl OK, men blanda inte in alternativmedicinen i den ordinarie hälso- och sjukvården och blanda inte in skattebetalarnas plånböcker för att subventionera alternativmedicinen eller ökad forskning kring alternativmedicin.

Till min glädje kunde jag också notera att miljöpartiets företrädare i regionstyrelsen och i hälso- och sjukvårdsutskottet, Birgitta Losman och Göran Larsson, tog avstånd från sin partikamrats uttalande i media. Däremot går de bort sig rejält i sitt uttalande på hemsidan när de börjar ta om att regionen gett sitt stöd till ett nationellt kvalitetsregister för alternativmedicinare. När regionstyrelsen för några veckor sedan yttrade sig över den så kallade behörighetsutredningen valde den politiska ledningen att inte ha någon som helst åsikt om det nationella registret som inte alls är något kvalitetsregister utan ett register som i princip vem som helst kan ansluta sig till, även utövare av healing, och som enligt utredningen ska förvaltas av konsumentverket.

Från Folkpartiets sida ville få en tydlig skrivning om att vi motsatte oss ett nationellt register då det kunde uppfattas ge de i registret registrerade alternativmedicinarna en sorts sanktion, status och legitimitet för sin verksamhet. Detta yrkande avslogs av den politiska ledningen som redan i samband med behandlingen i personalutskottet valde att stryka bort förslag om kritiska skrivningar.

Det är bra att Losman och Larsson tar avstånd från sin partikamrats uttalanden i Borås Tidning från i måndags, men tyvärr återstår fortfarande många frågetecken för vad miljöpartiet egentligen står i frågan och vad de kommer att driva de kommande åren om de skulle bli kvar i den politiska regionledningen också efter omvalet i maj. När frågan kommer upp hänvisas till att kiropraktorer och naprapater är OK, men varför fortsätter partiet att ständigt prata om komplementärmedicin och alternativmedicin om det bara handlar om två yrkesgrupper som redan jobbar under legitimation och därför knappast kan klassas som tillhörande gruppen alternativmedicinare?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0