(m)- och (s)-rapporter

Idag om åtta veckor så vet vi resultatet av omvalet söndagen den 15 maj. De senaste veckornas uteblivna bloggande hänger till allra största delen ihop med en mängd nya och extra arbetsuppgifter och möten till följd av beslutet om ett omval i hela Västra Götaland till regionfullmäktige.

För två veckor sedan drog Moderaterna igång valrörelsen genom att presentera en rapport över "100 förlorade dagar" som var en granskning av hur den politiska ledningen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet förvaltat sitt ledningsuppdrag de första 100 dagarna. Man kan alltid fråga sig vilket värde den typen av rapporter har när den är sammanställd av motståndaren. Resultatet av rapporten var (föga förvånande) att relativt få initiativ hade tagits i frågor kring de fyra partiernas valbudskap, och att läsa genom hela rapporten är en rätt så långtråkig läsning.

Jag tycker dock att rapporten hade poänger. Framför allt  är den rätt avslöjande för Sjukvårdspartiet. Sjukvårdspartiet hade fem valpunkter och de har redan hunnit rösta emot sig själva på tre av dem.

I slutet av förra veckan drog Socialdemokraterna på allvar igång sin valrörelse och det tycks som att partiet kommer att fokusera på att försöka göra de mindre sjukhusen i regionen till sin hjärtefråga. I torsdags meddelades det att de lovar att ha kvar restaurangen på Dalslands sjukhus, och i lördags presenterades en rapport där huvudpoängen enligt pressmeddelandet är en fristående styrelse för Skene lasarett.

Skene lasarett ska, om jag förstår det hela rätt, fortsatt vara en del av förvaltningen Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) som redan har en styrelse för verksamheterna vid Borås lasarett och Skene lasarett, men nu ska det dessutom finnas en extra styrelse med ansvar för sjukhusets verksamheter vid Skene lasarett och alla andra verksamheter vid lasarettet. Vilken av de två styrelserna är det som ska bestämma över verksamheten vid Skene lasarett? Styrelsen för SÄS eller styrelsen för Skene lasarett? och vem beslutar om primärvårdsverksamheterna vid Skene lasarett?

Det finns en hel del klokt skrivit i nämnda rapport över utvecklingen av närsjukvården, även om jag blir lite förvånad och orolig när till och med Socialdemorkaterna öppnar för mer alternativmedicin sida vid sida med den traditionella sjukvården vid Skene lasarett när de skriver att de välkomnar annan hälsorelaterad verksamhet vid sidan av den traditionella sjukvården i gemensamma lokaler.

Jag tycker att det är synd att (s) väljer att försöka finna en organisatorisk överbyggnadslösning på utmaningen att utveckla närsjukvården i form av en särskild styrelse för all verksamhet vid Skene lasarett. Detta förslag reser definitivt fler frågetecken än det rätar ut. Är det en politiskt vald styrelse? Ska styrelsen också styra över de kommunala och privata vårdgivare som man i rapporten ser framför sig ska lokalisera verksamhet till lokalerna?

I ett läge där (s) har sjösatt ett långsiktigt arbete kring Framtidens sjukvård så slängs det nu fram ett ogenomtänkt förslag till styrning och ledning av delar av Södra Älvsborgs Sjukhus som har en hel del övrigt att önska. Är det månne valfebern som redan börjat bränna med åtta veckor kvar till valet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0