Vem ska belönas?

Har just avslutat dagens sammanträde med regionstyrelsen där bland annat delårsrapporten för augusti har avhandlats som dagens stora ärende, men dagens möte fick också en koppling till budgetfullmäktige för tre veckor sedan.

Halvannan minut in i regionstyrelsens ordförande, Gert-Inge Andersson (s), inledningsanförande till hela budgetdebatten gick han till skarp attack mot Folkpartiets budgetförslag, bland annat för att "Det är inte seriöst att skriva upp nivån på statsbidragen utan att ha täckning för det." Idag har samme Gert-Inge Andersson själv lagt fram ett förslag om att skriva upp nivån på statsbidragen utan att ha täckning för det. Jag tycker det i grunden är rätt och bra. Vad det handlar om är regeringens stimulansmedel för ökad tillgänglighet, den så kallade kömiljarden.

Västra Götalandsregionen har i budgeten räknat med 150 miljoner kronor i intäkter för måluppfyllelse av tillgängligheten i enlighet med kömiljardens kriterier. Regionen har de senaste två månaderna (liksom de flesta andra landsting) inte fått ta del av utdelningen i juli och augusti då köerna växer till över sommaren. Nu vill den politiska ledningen satsa 60 miljoner kronor på att förbättra tillgängligheten och klara av kraven för att få utdelning av kömiljarden. Allt detta är bra - även om det ansågs oseriöst för tre veckor sedan. Jag tror kanske också det är väl optimistiskt att räkna med att regionen kan få in hela 90 miljoner för vårdgarantin under de sista fyra månaderna när vi lyckats på in 120 miljoner på de åtta första månaderna på året. I det fallet är jag inte riktigt lika optimistisk - eller ska kanske säga inte riktigt lika oseriös.

På en punkt verkar det dock finnas en funtamental annan uppfattning hos den politiska ledningen jämfört med oppositionen, och det är hur de 60 miljoner kronorna ska användas som stimulansmedel. I det alternativyrkande som jag författade för Allianspartiernas räkning var vi väldigt tydliga med att inte vilja bryta den princip som gällt de senaste åren och som har handlat om att belöna de verksamheter och förvaltningar som varit framgångsrika med de stimulansmedel som finns. Den politiska ledningen var i sitt yrkande väldigt oprecisa med hur pengarna skulle användas ute i verksamheterna, men på direkt fråga från mig så var svaret väldigt tydligt att pengarna skulle gå till dem som har köer - inte till dem som lyckats.

För mig är det ett gigantiskt steg bakåt i utvecklingen. Den som idag, i mitten av oktober 2011, kan förvänta sig att få del av 60 stimulansmiljoner är verksamheter som kan visa upp köer, medan de verksamheter som ansträngt sig, förbättrat sina processer, kanske jobbat extra och satt en stolthet i att kunna leva upp till vårdgarantins och kömiljarderns tillgänglighetsgränser inte tycks få ta del av de plötsligt framplockade regionala stimulansmedlen.

Jag hoppas att pengarna ändå kommer att göra nytta, men mest av allt hoppas jag att inte den nya styrsignalen uppfattas i regionen i övrigt, för det kan bli ödesdigert.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0