Frågor som kräver svar

Det är tisdag morgon och några minuter kvar innan regionfullmäktige återupptar sitt budgetsammanträde efter en natts paus när detta inlägg börjar skrivas. Det var en intressant första dag av budgetmötet när regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson i sitt inledningsanförande riktade en ordentlig bredsida mot Folkpartiets budgetförslag. Det gjorde att det var Folkpartiets budgetförslag som i mångt och mycket kom att prägla gårdagens debatt i frågor om finansiering, investeringar och förutsättningar för vårdöverenskommelser.

Jag försökte ställa en hel del frågor, men fick väldigt få svar på hur den politiska ledningen har tänkt sig framtiden utifrån sitt budgetförslag.

Strax innan vi bröt gårdagens förhandlingar inleddes den hälso- och sjukvårdspolitiska delen av debatten, men den hann aldrig komma igång ordentligt. Endast fyra inlägg gjordes och jag fick vara den sista talaren som avslutade gårdagens debatt. När debatten idag fortsätter finns det ett antal frågor som fortsatt kräver sina svar.

Tror den politiska ledningens representanter i sjukvårdsnämnder och sjukhusstyrelser att det med deras förslag till budget kommer att kunna träffas vårdöverenskommelser för 2012?

Vilka patientavgifter ska höjas för att förstärka budgeten med 55 miljoner kronor?

Varför ska kuratorsbesök på ungdomsmottagningar för 20-25-åringar vara avgiftsfria, men avgiftsbelagda på vårdcentralerna?

Vilka investeringsprojekt är det egentligen som ska bort med den politiska ledningens förslag till budget?

Gårdagens debatt i fullmäktigesalen, och framför allt utanför densamma, gav i princip ett löfte om att Angereds Närsjukhus skulle prioriteras inom ramen för investeringsutrymmet. Det betyder att andra projekt till ett värde av cirka 300 miljoner kronor måste bort ur investeringsbudgeten. Ska vi avstår från nödvändig förnyelse av utrustningsinvesteringarna?

Det kommer att bli en fortsatt intressant dag i Vänersborg.


Kommentarer
Postat av: Mikael Ahlinder

Hejsan!Kolla in Vårdkartan, en gratis app för iPhone. Finns nu i Apple AppStore.http://itunes.apple.com/us/app/id465353066?l=sv&ls=1&mt=82011-09-22 @ 11:10:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0