Kraften i vårdvalsmodellen

Redan förra veckan fattade hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) sitt beslut, men då hade jag ju inte börjat blogga igen, men i morgon är det dags för regionstyrelsen att förhoppningsvis ställa sig bakom samma beslut som handlar om att godkänna ytterligare två ansökningar om att starta vårdcentralsverksamhet inom ramen för Västra Götalands vårdvalsmodell VG Primärvård.

I våras meddelade den offentliga primärvården i Fyrbodal att de avsåg att stänga sina enda och den enda vårdcentralen i Lilla Edets kommun. Den offentliga primärvården har redan tidigare beslutat sig för att stänga ett antal vårdcentraler som inte klarat sig i den nya konkurrensen med över 60 nya vårdcentraler i regionen, men nu var läget ett nytt. Primärvårdsförvaltningens beslut innebar att den enda vårdcentralen i kommunen skulle stänga.

Beslutet i sig var inte särskilt överraskande då vårdcentralen i Lilla Edet under många år har haft problem med framför allt läkarbemanningen. Många patienter har också varit missnöjda med servicen och så väl hälso- och sjukvårdsnämnden som primärvårdsförvaltningen har genomfört alla upptänkliga åtgärder för att försöka komma till rätta med problematiken, men till sist valde de att ge upp - och det kommer förhoppningsvis att leda till något mycket positivt för invånarna i Lilla Edet.

När vi tog fram grunderna till vår vårdvalsmodell resonerade ofta och mycket om vikten av att inte ha några "vita fläckar" på kartan, d v s att det skulle finnas minst en vårdcentral i varje kommun. Nu fanns risken för att Lilla Edet skulle bli en sådan kommun, men resultatet kan istället mycket väl bli att en dåligt fungerande vårdcentral ersätts med två välfungerande vårdcentraler i kommunen. Nu återstår att se om båda de intressenter som i morgon får tillstånd att starta en vårdcentralsverksamhet verkligen fullföljer ansökan och startar verskamhet i höst, eller om någon av dem hoppar av. Det återstår också att se om de nya vårdgivarna är bättre på att klara bemanningen och därmed servicen och kvaliteten gentemot sina listade patienter.

Men innan vi har facit så kan jag inte låta bli att reflektera över vilken kraft det finns i vår vårdvalsmodell. I mängder av år har vi försökt få ordning på en mindre väl fungerande vårdcentral utan att lyckas. Med VG Primärvård fanns möjligheten att stänga verksamheten och hoppas på att någon annan skulle ta upp den kastade handsken, och det är nu två aktörer som sagt att de vill ta över och erbjuda invånarna en bra primärvård. Utan vårdvalsmodellen hade vi varit utelämnade antingen till en upphandling av en ny vårdcentral eller till fortsatta försök att få den befintliga offentliga vårdcentralen att fungera.

12 564 person var vid årsskiftet bosatta i Lilla Edet. Av dessa har en sjättedel valt att lista sig på en vårdcentral utanför kommunen. Det får sägas vara en relativt hög siffra. Jämfört med exempelvis Svenljunga som också är ensam vårdcentral i sin kommun och har rekryteringssvårigheter så är det bara en av tio invånare som valt att lista sig på en vårdcentral utanför den kommunen.

Den stora vinnaren blir förhoppningsvis invånarna i Lilla Edet som i fortsättningen troligtvis får två vårdcentraler att välja mellan i kommunen. Det visar på vilken kraft det finns i att ge entreprenörer möjlighet att starta verksamhet och i att ge patienter makten att bestämma vilken vårdcentral de önskar gå till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0