Svårt att hålla vallöfte

Rubriken på detta inlägg är också rubriken på en stort uppslagen artikel i Göteborgs-Posten idag som handlar om svårigheten att nå målet om högst en timmes väntan på akuten.

I såväl den ordinarie valrörelsen förra hösten och i omvalrörelsen i våras har jag starkt kritiserat dem som utfärdade löften om garantiter på en timme på akutmottagningarna. Jag tror att vi var det enda partiet i våras som inte svarade JA på en enkät i G-P om det skulle finnas en garanti på en timma på akuten. Jag bloggade utförligt om det strax före midsommar förra året, och kallade då begreppet akutvårdsgaranti ett intellektuellt haveri. Kanske väl hårda ord, men det stoppade ändå inte ett flertal politiska kollegor på både nationell och regional nivå att driva frågan.

I omvalrörelsen i Västra Götalandsregionen i våras så var det ett av Socialdemokraternas främsta löften på hemsidan, affischer, flygblad och utskick. "Ingen ska vänta längre än en timma för att få träffa en läkare på våra akutmottagningar", var budskapet före valet.

Idag, efter valet, säger ordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kerstin Brunnström (s) till Göteborgs-Posten att det nog inte blir så. "-Det skulle kräva extra och ganska stora läkarresurser. Fast det visste ingen när vallöftena utfärdades i våras, hävdar Kerstin Brunnström".

VA? Insåg de verkligen inte att det skulle kosta extra resurser att lova ALLA att få träffa en läkare inom en timma på akutmottagningarna? Någonstans kan jag faktiskt tycka att det är mer illavarslande än att man nu bryter det löftet. Det betyder ju att man inte har en aning om vad man pratar om, trots att jag själv och andra i debatten pekat på just detta.

Tillsammans med de övriga Allianspartierna skrev jag en "Agenda för akutsjukvården i regionen" som vi presenterade inför omvalet i våras. Det var ett 25-punktsprogram som vi beräknade skulle kosta 300-400 miljoner kronor att genomföra och som vi sa oss vilja prioritera i kommande budgetar. När Kerstin Brunnström idag säger att ingen visste att det skulle kosta pengar att förstärka akutsjukvården måste hon ha menat att ingen socialdemokrat förstod att så var fallet.

Kerstin Brunnström bollar också över frågan om resurser till akutsjukvården på hälso- och sjukvårdsnämnderna som måste prioritera och finansiera dem. Problemet är att hälso- och sjukvårdsnämnderna med S,V,MP-förslaget till budget inte får särskilt mycket mer resurser för det har inte prioriterats av den regionledning som Kerstin Brunnström själv ingår i.

I det budgetförslag som Folkpartiet presenterade igår för åren 2012-2014 har vi under tre år avsatt 310 miljoner kronor för att förstärka akutsjukvården och hela akutsjukvårdskedjan.

När jag var ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) tog vi initiativ till att ta fram måltal för olika moment på akuterna för att mäta tillgängligheten. Måltalen är satta så att 90% av patienterna ska kunna nås inom tidsgränserna, eftersom karaktären på en akutmottagning är sådan att man inte kan förutse alla variationer i flöden.

Måltalen togs fram just för den interna styrningen och uppföljningen. Det som blivit galet är när interna styrtal i det politiska valfebern förvandlas till patienträttigheter och/eller löften om garantier.

Det är aldrig roligt att förlora ett val som Folkpartiet har gjort både i höstas och i våras, men det känns faktiskt ännu surare att förlora en kamp mot en dopad motståndare som lovar runt och håller tunt. Nu backar de från det ena vallöftet efter det andra. Förra veckan backade de från löftet om en enhetstaxa i kollektivtrafiken och denna veckan backar de från löftet att ingen ska behöva vänta mer än en timme på akuten. Vad händer nästa vecka, när regionstyrelsen ska anta budget för nästa år, och två veckor efter det när regionfullmäktige ska anta samma budget?

Slutsatsen är väl ändå att det är ännu svårare att hålla ett vallöfte när man från början inte begrep vad vallöftet innebar.

Kommentarer
Postat av: Ann-Cathrin Larsson

Jag förstår så väl den frustration du känner. Det framstår inte som särskilt seriöst att gå till val på saker som man uppenbarligen inte har haft så stora krav på att leva upp till.

Som du skriver så är det konstigt att S inte känner till problem som FP presenterat ett 25- punktsprogram om!

Den enda glädje du kan känna är väl att det blir enklare för FP att gå till val 2014. Det är inte så långt dit

2011-09-03 @ 18:27:32
Postat av: Ann-Cathrin Larsson

Jag förstår så väl den frustration du känner. Det framstår inte som särskilt seriöst att gå till val på saker som man uppenbarligen inte har haft så stora krav på att leva upp till.

Som du skriver så är det konstigt att S inte känner till problem som FP presenterat ett 25- punktsprogram om!

Den enda glädje du kan känna är väl att det blir enklare för FP att gå till val 2014. Det är inte så långt dit

2011-09-03 @ 18:28:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0