Lägre mål - sämre uppfyllelse

Mer än två veckor har gått sedan det senaste inlägget. En kombination av en minisemester, tidsbrist och bristande nyheter att blogga om är orsaken. Nu ska det bli bättre igen när vi strax kliver in i mars.
 
Dagens inlägg handlar om ett av den politiska ledningens - och främst Socialdemokrateranas - viktigaste och dummaste vallöften i valet 2010 och i omvalet 2011 - det om att (S) lova att alla skulle få träffa en läkare på akuten inom en timme.
 
Under 2012 hade jag vid några tillfällen debatter med den politiska ledningen där jag både kritiserade dem för att del ställa ut ett sådant löfte och för att sedan inte vidta några åtgärder för att försöka uppfylla löftet. Snacka om att väljarna blev lurade hela vägen från vallokalen och hem.
 
I den senaste debatten med hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Helén Eliasson (S) i slutet av november förra året i fullmäktige fick jag beskedet att måluppfyllelsen nu skulle bli bättre genom förändrade sätt att mäta måluppfyllelsen. Från och med december förra året så redovisas därför endast de med högsta prioritering vid triageringen (färgkoderna gul, organgeo och röd).
 
Vad hände då med måluppfyllelsen när man räknade bort den "friskaste" femtedelen av dem som söker sig till akuten? Jag ska villigt erkänna att vi än så länge endast har data för två månader och det är två månader som har präglats av många fall av influensadrabbade patienter, men jag hade faktiskt trott och förväntat mig att resultaten skulle förbättras när den lägst prioriterade gruppen av patienter exkulderades ur statistiken.
 
Istället ser vi fortsatt att det bara är knappt hälften (46%) som får träffa en läkare inom en timme från ankomst till akuten, och det är cirka 10 procent färre som är färdigbehandlade inom de fyra timmar som vi har som ett målvärde för det som kallas "Total genomloppstid" på akuten.
 
Vad ska vi egentligen dra för slutsatser av att måluppfyllelsen försämras när målen blir lägre?
 
Den rimliga slutsatsen måste vara att sjukvården, trots att patienter prioriteras efter angelägenhetsgrad när de kommer till akuten, i nästa steg väljer att frångå den prioriteringsordningen när det gäller vem som först får tillgång till en läkarbedömning. Om det är på det sättet så är det riktigt alarmerande och oroande. Hela syftet med prioriteringen är ju att de med störst behov ska få vård först. Det är ju därför man inte heller kan eller ska utställa ut några löften om att ALLA ska ha en rätt att träffa en doktor inom en viss tid. Det beror ju helt på omständigheterna.
 
Den andra frågan vi måste ställa oss är om det är medicinskt rimligt och säkert att drygt hälften av de med högst prioritering ska behöva vänta mer än en timme på att få en bedömning av en läkare? Om inte så är ju nästa fråga hur vi ska bemanna våra akutmottagningar med läkare för att nå en mer rimlig måluppfyllelse, och vem som har det ansvaret?
 
Att måluppfyllelsen till den "totala genomloppstiden" sjunker när den minst sjuka femtedelen räknas bort är inte så konstigt. Många av dem behöver inte bli kvar lika länge på akuten i väntan på röntgen, annan specialistläkare eller en vårdplats, utan kan i större utsträckning gå hem igen efter bedömning av läkare och kanske viss omplåstring eller utskrivet recept.
 
Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen och se vilka slutsatser och/eller frågor den politiska ledningen kommer fram till utifrån det nya sättet att mäta måluppfyllelse.
 

Kommentarer
Postat av: DrApoe

Ifrågasätter starkt att 50% av de med högsta prio, dvs röd, inte skulle få träffa läkare på en timme. När en patient blir triagerad som röd är tillståndet livshotande. De får inte vänta, inte på någon akutmottagning.

Svar: Hej DrApoe, hade missat din kommentar. Jag kanske inte var helt tydlig i mitt inlägg, men jag är ganska säker på att jag skrev att det var de gröna och blåa patienterna som nu är exkluderade. De som räknas är alltså inte bara de röda utan också de orange och gula. Jag delar din uppfattning om att röda skall tas hand om direkt och tvivlar inte heller på att så sker, men med den röda gruppen inräknad så ser ju inte läget helt bra ut för de orange och gula patienterna.
Känns f ö lite märkligt att relatera till patienter i kollektiva färger, och det kanske var därför jag skrev om de högst prioriterade patienterna istället och det därmed blev otydligt.

/Jonas
Jonas Andersson

2013-02-27 @ 23:01:20
Postat av: Gunnar N

Har också förvånats över att målupplfyllelsen inte blev förbättrad. Vi har ju lärt oss att förändrade definitioner av mål medför "förbättringar" - senast var det tågen som blivit punktligare, enligt T-verkets mätningar. Kanske dags att införa redovisning per prio-grupp. Alla patienter får ju en färgkod tilldelad, och då borde det också gå att smidigt redovisa "per grupp".

Svar: Hej Gunnar,
tackar för tipset. När redovisningen ändrades, vilket för all del kan vara lämpligt, så fick jag också löfte om att vi även fortsatt skulle kunna följa väntetider också för de gröna och blåa patienterna, även om det inte skulle redovisas.

Att den initiala prioriteringen också följs i nästa steg är ju rätt viktigt och jag tar därför med mig din idé för en tydligare uppföljning och för lärande och reflektion för personalen på akutmottagningarna.

/Jonas
Jonas Andersson

2013-03-05 @ 12:33:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0