Försämrad tillgänglighet

Idag kommer bokslutet över Västra Götalandsregionens arbete för att att förbättra tillgängligheten och minska köerna i hälso- och sjukvården, d v s väntetids- och tillgänglighetssituationen per 31 december 2012.

Det jag kan konstatera är att den förda politiken av S,MP,V-ledningen under 2012 ledde till klart sämre resultat än åren tidigare.

2012 var den nya politiska ledningen första "riktiga" år då effekterna av deras politik kunde läsas av. Redan 2011 styrde samma partier regionen, men på en budget som, förutom några mindre justeringar, lades fram av den dåvarande ledningen med FP, C och S.

Den tillgänglighets- och väntetidsuppföljning som idag presenterades för 2012 ger anledning till oro. Den innehåller många siffror som kan analyseras, men jag väljer här att fokusera på de siffror som den nuvarande politiska ledningen själv lyfter fram som det de styr emot - antalet besök och behandlingar inom kömiljardens 60-dagarsgräns.

När 2012 inleddes i januari nådde Västra Götalandsregionen ett bra resultat med 82% besök inom 60 dagar. Det var hela åtta procentenheter bättre än ett år tidigare. Även för behandlingar var resultatet relativt gott. 75% fick sina behandlingar utförda inom 60 dagar jämfört med 68% ett år tidigare. 2012 började på den bästa nivån någonsin och det fanns förhoppningar om att vi äntligen skulle knäcka köproblematiken.

När vi nu summerar 2012 så har istället siffrorna förändrats och försämrats. 76% har fått ett besök inom 60 dagar, vilket är en försämring med sju procentenheter jämfört med december 2011, och antalet som fick en behandling inom 60 dagar har minskat med sex procentenheter från 78% till 72%.

För oss som sett hur den politiska ledningen hanterat tillgänglighetsfrågan under året är det ingen överraskning att resultatet har försämrats.

Hur mycket sämre är då egentligen 6-7 procentenheter färre? Min erfarenhet säger mig att det är betydligt svårare att förbättra sig 6-7 procentenheter än att försämra sig i samma storleksordning. Det tapp som skett under 2012 kommer att bli tufft att ta igen. Allra helst som att den politiska ledningen fortfarande saknar tillräckligt med ekonomiska resurser i sin budget för att vända utvecklingen och saknar en idé om hur de pengar som de nu föreslagit ska skjutas till ska användas på ett framgångsrikt sätt.

Regionfullmäktige ska om ett par veckor ta ställning till ett förslag om att tillskjuta 200 miljoner kronor under 2013 för att fler ska få besök och behandling inom 60 dagar. Samtidigt visar beräkningar från förvaltningen att det behövs ytterligare 350 miljoner kronor för att tillgängligheten inte ska försämras under detta år.

76% fick i december ett besök inom 60 dagar, och 72% av patienterna fick behandling inom samma tid. Varje månad som regionen ligger över 70% för respektive del får vi utdelning från den statliga kömiljarden.

Frågan idag är hur många månader som vi klarar 70%-gränsen under 2013, och därmed hur mycket av den budgeterade utdelningen på 150 miljoner kronor som regionen kommer att få.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0