Investera för framtiden, del 1
Jag inleder nyåret med en liten bloggserie i fyra delar under rubriken ”Investera för framtiden”. Min utgångspunkt är läget i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård, men är antagligen rätt så generell för all svensk hälso- och sjukvård. Jag vill peka på några områden där det är viktigt att det görs investeringar för att skapa förutsättningar för en mer effektiv hälso- och sjukvård med högre kvalitet och bättre patientsäkerhet.
Del 1 – Investeringar i utrustning och fastigheter
När jag besöker nybyggda eller helrenoverade sjukvårdslokaler så är det första jag alltid tänker ”Så här borde det vara överallt”, men det kan inte vara nybyggt överallt och hela tiden. Det är ändå den där känslan om en betydligt bättre arbetsmiljö och en betydligt bättre patientmiljö som slår mig när jag kliver in på Tehuset vid Borås lasarett eller nya vårdbyggnaden på Sahlgrenska eller den mångdubbelt prisbelönade psykiatribyggnaden på Östra sjukhuset eller det upprustade Lidköpings sjukhus.
Investeringar i moderna sjukvårdsfastigheter handlar inte bara om modernitet, fräschör och en bättre patient- och arbetsmiljö. Det handlar minst lika mycket om bättre förutsättningar för en logistik som stödjer ett mer effektivt arbetssätt, och om miljöer som underlättar patientsäkerhetsarbetet och som bättre tar hänsyn till patienternas integritet.
Regionen har det senaste decenniet kraftigt ökat investeringstakten i moderna sjukvårdslokaler, och det har varit nödvändigt. Jag är särskilt stolt över att vi har mäktat med och prioriterat att bygga tre nya rättspsykiatriska vårdbyggnader i Göteborg, Vänersborg och Falköping för en målgrupp som snarare har fem års medelvårdtid än fem dagar och för vilka den fysiska miljön är ännu viktigare för möjligheten att kunna bli bättre.
I budgeten för 2012 sköt den politiska ledningen plötsligt en rad planerade strategiska fastighetsinvesteringar minst två år in i framtiden, men valde i 2013 års budget att backa på några av objekten och tidigarelägga dem ett år jämfört med den nya planeringen. Det var bra, men det är ett allt för försiktigt och kameralt förhållningssätt till investeringar hos kanske främst regionstyrelsens ordförande som deklarerade att han inte kan tänka sig att låna pengar till investeringar. Utrymmet för investeringar skall anpassas så att regionen inte behöver låna för investeringar. Jag förstår inte den principiella hållningen. För mig är det inte alls märkligt att, om det behövs, låna för att investera i sjukvårdsbyggnader som ska användas de kommande 40-50 åren.
Västra Götalandsregionen är i behov av fler moderna och upprustade sjukvårdslokaler och det är en av de viktigaste investeringarna som vi kan göra för utvecklingen av hälso- och sjukvården framöver.
Där moderna sjukvårdslokaler på ett positivt sätt kan stödja logistik och flöden, skapa ökad trivsel och underlätta kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet är modern utrustning en förutsättning för en bra och säker hälso- och sjukvård.
Hälso- och sjukvården är utrustningsintensiv, inte minst inom de diagnostiska specialiteterna, och det sker en medicinteknisk utveckling i en högre hastighet än vi riktigt hänger med i. Precis som vi inte kan ha nybyggda sjukhuslokaler överallt hela tiden, så kan vi inte alltid ha den senaste utrustningen överallt. Vill vi vara med och kunna erbjuda en hälso- och sjukvård i nationell toppklass och därmed i världsklass så är det viktigt att vi blir än mer strategiska i hur vi arbetar med utrustningsinvesteringar och att vi avsätter tillräckligt med resurser till att både göra ersättningsinvesteringar i tid och göra nyinvesteringar i strategiskt viktig ny utrustning för att stödja hälso- och sjukvårdens utveckling och kunna implementera moderna behandlingsmetoder.
De kommande åren kommer två större projekt att kräva särskilda anslag i regionen utrustningsinvesteringar. Det handlar dels om nybygget Angereds Närsjukhus, men framför allt om Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är viktigt att dessa projekt kan genomföras utan att det tar utrymme från ”tråkiga” men nödvändiga reinvesteringar eller andra mer ”normala” nyinvesteringar för att på bästa sätt kunna utveckla sjukvården i takt med den medicintekniska utvecklingen.
Investeringar i moderna fastigheter och i utrustningar för att följa med i utvecklingen är viktiga investeringar för framtiden. Det kan tyckas som att jag slår in öppna dörrar när jag argumenterar för det här, men ser man inte den långsiktiga nödvändigheten av att göra dessa investeringar för framtiden så är det så oerhört lätt att kortsiktigt göra besparingar som räddar ekonomin eller budgeten ett enskilt år, men som får effekter på många års sikt och som riskerar att få effekter på kvaliteten och patientsäkerheten i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård.