Budget 2014

Om en månad ska regionfullmäktige fastställa en budget för 2014 och fördela drygt 43 miljarder kronor till olika ansvarsområden, styrelser och nämnder. I början av förra veckan presenterade den politiska ledningen sitt förslag till budget och i tisdags presenterade de fyra borgliga partierna sina respektive förslag till budget.

Folkpartiets budgetförslag och pressmeddelande som kort sammanfattar innehållet i vår budget hitta du via denna länk.
http://www.folkpartiet.se/folkpartiet-nara-dig/vgregion/pressmeddelanden/en-budget-med-investeringar-for-framtiden/">http://www.folkpartiet.se/folkpartiet-nara-dig/vgregion/pressmeddelanden/en-budget-med-investeringar-for-framtiden/

Folkpartiet fullföljer tidigare års inriktning i våra budgetförslag och för att kort sammanfatta 52 sidor budget så handlar det om att investera för framtiden - vi kan inte vänta för att göra investeringar i framtiden - utan de behöver göras nu.

När jag läser de olika partiernas budgetförslag så är den politiska ledningens förslag från S, V och MP det som är mest intressant att jämföra sig med, och det är med dem vi i första hand kommer att ha en debatt när ärendet ska behandlas i regionfullmäktige i mitten av juni.

Den stora skillnaden mellan de olika förslagen är egentligen inte hur mycket pengar som går till olika verksamheter, för sett till regionens och framför allt hälso- och sjukvårdens omsättning (nästan 35 av de 43 miljarderna) är till och leden skillnad på några hundra miljoner kronor i de olika förslagen relativt små procentuellt sett, om än inte oviktiga.

Skillnaden tycker jag att man framför allt kan se i de olika budgetarnas attityd. De rödgröna partiernas förslag till budget är, i mitt subjektiva tyckande, väldigt passiv och mer förvaltande och man avsätter inte ens resurser för de stora beslut som regionen nyligen har tagit och snart kommer att ta. Jag tänker särskilt på trafikförsörjningsprogrammet, den kommande tillväxtstrategin och den kommande handlingsplanen för jämlik hälsa.

Istället för att sätta tryck i organisationen för att ta tag i benchmarkingrapporten, regionala vårdprocesser och jobba med de kvalitetsbristkostnader som vi vet finns väljer de istället att sänka kraven på effektiviseringar i organisationen.

Jag får mest känslan av att de räds framtiden och mest är kamerala budgetförvaltare. De senaste åren har det mest hörts att överskott är bra och ju större överskott desto bättre, närmast utan hänsyn till vad vi får för pengarna eller hur väl vi lyckas tillfredsställa invånarnas behov av välfärdstjänster. Det är därför rejält förvånande att samma politiska ledning presentera ett budgetförslag som innebär ett budgeterat underskott för 2014.

I Folkpartiets budgetförslag har vi siktat in oss på att ta tag i ett antal strategiska utmaningar för framtiden. Det handlar både om traditionella investeringar som i moderna vårdbyggnader och i ny medicinteknisk utrustning och om framtidsinvesteringar i personal, i forskning, i akutsjukvårdskedjan, i medicinsk förnyelse med mera.

I början av 2013 skrev jag en serie blogginlägg (2-6 januari) om investeringar för framtiden. Det är de vi nu försöker leverera i ett konkret budgetförslag. Mycket tyder väl på att vi inte får majoritet för vårt budgetförslag om en månad, men det är ett viktigt dokument för vad Folkpartiet vill göra med hälso- och sjukvården och regionens andra ansvarsområden framöver.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0