Influensavaccin utan avgift

I morgon den 15 oktober börjar vårdcentraler och andra sjukvårdsinrättningar att erbjuda patienter vaccination mot den årliga säsongsinfluensan som normalt bryter ut framåt årsskiftet och några månader framåt. Som vanligt uppmanas riskgrupperna särskilt att vaccinera sig. Men jag tror att det återigen kommer att bli en halvtaskig täckningsgrad bland riskgrupperna, där vi de senaste åren inte ens lyckats vaccinera hälften av gruppen.
 
Västra Götalandsregionen brukar tillhöra ett av de landsting som har lägst täckningsgrad, d v s det är få av personerna i riskgruppen som verkligen vaccinerar sig. Västra Götalandsregionen är också en av få regioner och landsting som fortfarande tar ut en patientavgift på 100 kronor för att bli vaccinerad. Det är dessutom en kostnad som ligger utanför högkostnadsskyddet på 1100 kronor då influensavaccination klassas som hälsovård.
 
För snart tre år sedan drog Folkpartiet i regionen slutsatsen att det inte längre kan fortsätta så att vi dels når en allt för liten del av riskgruppen och samtidigt vinter efter vinter får höra från våra sjukhus att överbeläggningarna bland annat beror på många som drabbats av influensan. Mina partikamrater Mariella Olsson och Kristina Grapenholm lämnade i februari 2011 in en motion till regionfullmäktige om att avgiftsbefria influensavaccinationen för riskgrupperna. Mer än 30 månader senare har vi fortfarande inte fått svar på motionen.
 
Det fanns ett utkast till svar i hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) för mer än ett år sedan där det beskrevs att åtgärden inte bara skulle vara bra för patienten. Erfarenheterna från Stockholms läns landsting tydde dessutom på att det var ekonomiskt lönsamt att tillhandahålla avgiftsfri influensavaccin till riskgrupperna genom att färre behöver läggas in för slutenvård. Trots dessa argument var förslaget att motionen skulle avslås. När jag på utskottets möte pressade den politiska ledningen i frågan så återremitterades den och har sedan aldrig kommit tillbaka igen.
 
Vi resonerade också som så att patientavgifter i hälso- och sjukvården svarar för en närmast försvinnande liten del av intäkterna till regionen. Patientavgifterna finns till för att styra patienter att till exempel tänka efter en extra gång om de verkligen behöver uppsöka sjukvården, och om de känner att de behöver det så ska det vara billigare att besöka primärvården i första hand och dyrare att uppsöka sjukhusen.
 
När det kommer till den årliga säsongsinfluensan så är det ju någonting vi som sjukvårdshuvudman vill att riskgrupperna ska ta vaccin emot. Att då ta ut en avgift leder helt fel. Samma sak gäller de generella screeningprogram för bröstcancer, cervixcancer och bukaortaaneurysm som regionen har. Att ta ut en avgift skickar helt fel signal.
 
Nu är jag inte så naiv att jag tror att ett borttagande av avgiften för riskgrupperna plötsligt skulle få alla i riskgrupperna att vaccinera sig, men det skulle vara ett viktigt bidrag för att förhindra att så många drabbas av allvarliga sjukdomar, och ett viktigt bidrag för att minska trycket på vårdplatser under vintermånaderna. Avgiftsfrihet tillsammans med bra möjligheter till drop-in på vårdcentraler och att systematiskt fråga alla som besök sjukvården under vaccinationsperioden om de har vaccinerat sig eller inte kommer sammantaget att höja täckningsgraden.
 
Det är hög tid för den rödgröna politiska ledningen att rota fram motionen igen och ge oss ett svar i god tid inför nästa vaccinationskampanj om ett år. Vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bifalla eller avslå förslaget om avgiftsfri influensavaccination för riskgrupperna? Jag vill veta. Mina partikamrater som motionerat vill veta och jag är också rätt övertygad om att invånarna i Västra Götaland vill veta hur den politiska ledningen ser på frågan innan valdagen - en månad före nästa vaccinationskampanj drar igång.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0