Kraftigt ökade vårdköer
Igår landade regionens månatliga tillgänglighetsstatistik i min mejlbox. Denna gång var det statistik för augusti månad och den bekräftade den utveckling som vi såg redan i juli-siffrorna. Det går åt fel håll.
Nu går i och för sig alltid siffrorna "åt fel håll" under sommarmånaderna jämfört med övriga året när de planerade besöken och behandlingarna minimeras under semestertider. Det är inte det som oroar mig, utan istället utvecklingen över tid.
Antalet invånare i regionen som vi inte uppfyller vårdgarantilöftet för har kraftigt ökat under de senaste två åren. Juli 2011 jämfört med juli 2013 har antalet patienter som väntat med än 90 dagar på ett besök hos en specialistläkare på sjukhus mer än tredubblats, och en jämförelse mellan augustimånaderna visar på nästan en tredubbling.
Regionen har nu under en längre tid haft fallande resultat. Den tätposition som vi under lång tid byggde upp som ett av de mest framgångsrika landstingen/regionerna vad gäller tillgänglighet håller nu på att snabbt tappas. Orsaken är den rödgröna politiska ledningens oförmåga till styrning, ledning och finansiering av sjukvården.
En av orsakerna till den försämrade tillgängligheten beror på att sjukhusen inte getts tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att klara sina åtaganden. En annan orsak är att när den politiska ledningen satsar extra kökortningsresurser så gör man det genom att i första hand skjuta till pengar till de sjukhus som inte når måluppfyllelsen. Premien går till dem som inte lyckas med sitt uppdrag. Det är en princip som står i bjärt kontrast mot den politik som regionen tidigare förde med mig som ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) där vi nådde framgångar genom att belöna dem som kunde visa upp en god tillgänglighet. Med de nya styrprinciperna är jag inte alls förvånad över att Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus nu också börjar visa på större problem med tillgängligheten än tidigare. Hade jag varit ledare på något av dem sjukhusen, med tuffa ekonomiska förutsättningar, hade jag också börjat undra varför jag ska anstränga mig att hålla en hög tillgänglighet när jag ser att de sjukhus som inte gör det får extra pengar.
Siffrorna från de två senaste sommarmånaderna indikerar också att regionen under hösten kommer att få svårt att få ta del av den statliga kömiljarden som de senaste åren inneburit en extra intäkt på ungefär 200 miljoner kronor per år. Det är pengar som den politiska ledningen har räknat med som en intäkt i budgeten och når vi inte målet om att minst 70% ska få ett besök inom 90 dagar så kommer det också att leda till en försämring av regionens ekonomisk resultat.
Felaktiga och uteblivna prioriteringar tillsammans med byte av styrprinciper straffar sig, och de som främst får bära bördan är de patienter som får vänta på vård.