Vårdskador

Jag har tidigare sagt, och även skrivit i denna blogg, att var tionde patient som vårdas vid sjukhusen drabbas av en vårdskada eller en vårdrelaterad infektion. När Socialstyrelsen igår presenterade en undersökning med titeln "Vårdskador inom somatisk slutenvård" så blev bilden nästan bekräftat. Resultatet av den punktprevalensstudien pekar på att 8,6% drabbas.

Varje vårdskada innebär naturligtvis ett lidande för den enskilde patienten, men det kostar också sjukvården onödiga extra resurser. En vårdskada medför, enligt studien, sex extra vårddygn och ytterligare medicinska åtgärder.

Om resultaten av studien översätts till hela den somatiska slutenvården så innebär det att drygt 100 000 patienter drabbas av vårdskador och 600 000 extra vårddygn.

Även om det finns en gammalt engelskt uttryck som lyder; "Om du vill öka sjukligheten och dödligheten i en stad - bygg ett sjukhus" så finns det inget försvar för omfattningen av vårdskadorna. Jag bloggade för drygt en vecka sedan om en lärande organisation som med god avvikelsehantering kan öka säkerhet och kvalitet i sjukvården. Även om det alltid kommer att ske några misstag så visar socialstyrelsens rapport att det borde finnas en ordentlig förbättringspotential i att minska antalet vårdskador.

Hälften av vårdskadorna uppkommer i gruppen "Invasiva åtgärder inkl operationer". I en tredjedel av fallen är orsaken brister i läkemedelshantering och i var tionde fall är ligger orsaken i felaktig, utebliven, försenad eller ofullständig diagnostik.

När jag talar med patienter som drabbats av vårdskador är de förbluffande tåliga och förstående. När de kontaktar mig, patientnämnder eller andra myndigheter så är oftast (uppfattar jag det) deras motiv att ingen annan ska behöva drabbas av det som de har råkat ut för. I det läget har vi ett ansvar - både politiker och verksamhetsansvariga på sjukhusen - att vidta alla åtgärder vi kan för att lära av de misstag som sker i vården.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0