Hjärtsjukvård skapar intresse

Vi har idag haft sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet och hade förlagt dagens sammanträde till NÄL, Norra Älvsborgs Lasarett i Trollhättan. Sedan ett drygt år tillbaka har vi lagt ett HSU-möte i kvartal ute på något av våra sjukhus och efter att ha besökt SÄS, SU och SkaS var det nu dags för NU-sjukvården. Syftet med att lägga ett möte på våra sjukhus är att skapa utrymme i dagordningen för en dialog med ledningen på sjukhusen om aktuella utvecklingsfrågor.

Vid dagens besök kom av naturliga skäl det förändringsarbete som nu görs vid NU-sjukvården, om en delvis förändras arbetsfördelning mellan de stora sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan, i fokus. Att det finns ett stort engagemang i ledningen för att utveckla och förbättra sjukvården råder ingen tvekan om. Att ledningen står inför ett stor utmaning med mångas vakande ögon på sig är också helt klart.

Det har inför beslutet om en annan arbetsfördelning pratats om "den stora flyttkarusellen". Förslaget kommer också att leda till att verksamheter flyttas men det rör sig, trots allt, inte om mer än ca 10% av verksamheterna som berörs av förändringsarbetet.

När våra sammanträden förläggs till sjukhusen brukar uppslutningen till den efterföljande presskonferensen vara begränsat, men idag blev uppslutningen ovanligt god. Även om vi hade flera intressanta ärenden som jag bloggade om häromdagen så förvånade det oss att intresset var så stort att även Västnytt var på plats. Du kan också ta del av ett inslag från dagens Västnytt.

Den fråga som skapade intresset var ärendet om den inomregionala variationen i hjärtsjukvården. Det råder ingen tvekan om att hjärtsjukvården i regionen generellt är mycket god. I det nationella kvalitetsregistret för hjärtsjukvården, Riks-HIA, står sig regionens enheter väl i jämförelse med andra sjukhus i landet. Borås lasarett lyfts ofta fram som ett av de bästa i landet, om inte det bästa sjukhuset på hjärtsjukvård.

En del i hemligheten om framgångarna på Borås lasarett är en särskild hjärtjournal som gör att läkare som behandlar hjärtpatienter har ett aktivt IT-stöd som gör att vårdprogrammet för de hjärtsjuka följs med hjälp av en form av checklista som fylls i. Detta verktyg hoppas vi nu kunna föra över till övriga hjärtkliniker i regionen.

Personligen hoppas jag att hjärtjournalen i Borås kan stå som modell för hur vi kan skapa motsvarande IT-stöd för andra breda patientgrupper som stokepatienter, diabetespatienter med flera.

Hjärtjournalen i Borås är ett utmärkt verktyg för att stödja arbetet med att ytterligare höja kvaliteten i hälso- och sjukvården.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0