Glädjande vårdgarantisiffror

Idag kom siffrorna över regionens måluppfyllelse avseende vårdgarantin per oktober 2009. Såväl oktober som november brukar vara bra produktionsmånader då antalet väntande minskar, och så blev oktober också i år. Jämfört med september har antalet som väntat över vårdgarantigränserna till ett mottagningsbesök minskat med 22% och antalet som väntat över vårdgarantigränsern till en operation eller behandling har minskat med 28%.

Totalt är det ändå drygt 8 000 patienter som behövt vänta för länge på ett mottagningsbesök och knappt 1 500 patienter som har behövt vänta för länge på en operation eller behandling. Det är 9 500 för många patienter, även om de inte tidigare har varit så få som de är idag. Jag är dock lite orolig för att förbättringen på mottagningssidan går långsammare än vad jag hade förväntat mig. Det kan i sin tur bero på ett ökat remissinflöde. I alla fall rapporterar en del av våra sjukhus att så är fallet.

Under de senaste veckorna har sanningshalten i vårdgarantisiffrorna diskuterats en del. Begreppet "Patientvald väntan" har nått utanför de innersta kretsarna. Jag bloggade om detta för några veckor sedan och har sedan dess stärkts i tre uppfattningar.

- Jag känner att Västra Götalandsregionen statistiskt har hanterat på ett schysst sätt som inte bör leda till ett ifrågasättande om att vi manipulerar med siffrorna.

- Vi måste få tydliga och gemensamma definitioner av begreppet Patientvald väntan i landet så att utdelningen av den så kallade kömiljarden sker på ett schysst sätt.

- Det måste finnas en bortre gräns för att ge vård också till de patienter som valt att avstå sin rätt att få vård vid annat sjukhus inom garantitiden för att hellre vänta längre vid det "egna" sjukhuset. Jag tror fortfarande att Västra Götalandsregionen är ensamma om att ha en sådan bortre gräns.

Att vi har en sådan bortre gräns gör att vi når sämre resultat i våra egna mätningar än i de mätningar när vi jämför oss med de andra landstingen i SKL:s regi. Det är SKL:s mätningar som ligger till grund för hur kömiljarden ska fördelas. I den fördelningen gäller det att i första hand komma över nivån 80% måluppfyllelse och för att vara med och dela på ytterligare 100 miljoner också komma över 90% måluppfyllelse.

För oktober ser Västra Götalandsregionen preliminärt ut att nå följande resultat:

Måluppfyllelse - mottagningar 86,5%

Måluppfyllelse - operation/behandling 90,3%

Den avgörande avläsningspunkten ligger ytterligare en månad bort, den 30 november. Som jag inledningsvis skrev om bra produktionsmånader så borde dessa siffror förbättras i november, men nu är det möjligt att sjukhusens resurser successivt i allt högre utsträckning behöver anpassas till att hantera effekterna av den nya Influensan A (H1N1) istället för att genomföra planerade besök och operationer. Ännu så länge har vi inte kunnat se några stora effekter av detta och vi har nu ändå tagit oss genom halva månaden så förhoppningsvis ska inte den ekonomiska utdelningen behöva bero på en svårkontrollerad yttre händelse som pandemin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0