Inställd sköterskekongress?

Jag nås av ryktet att Vårdförbundets kongress skall ställas in. Ja, alltså kongressen - inte konflikten. På Vårdförbundets hemsida meddelar ordföranden Anna-Karin Eklund att styrelsen tänker föreslå att förbundets ordinarie kongress 13-15 maj bara ska behandla de nödvändiga formaliafrågorna den första dagen och därefter skjuta på resten av ärendena till en kongress i höst. Orsaken är självklart den pågående konflikten.

Många spekulerar, inte minst efter gårdagens utökade varsel, om vad som kommer att hända och hur långdragen en konflikt riskerar att bli. De flesta tror att det inte blir någon lösning före förbundets kongress, och jag har delat den uppfattningen då det just nu sitter en styrelse som inte har någon förhandlingsmandat då de tidigare accepterat medlarnas bud, men fått smisk på fingrarna från medlemmarna.

Frågan är hur en inställd kongress kommer att påverka utvecklingen? Om jag förstår saken rätt så kommer val av ny styrelse att vara en av sakerna som ska avhandlas på den förkortade kongressen. Valberedningens förslag innebär omval för hela presidiet och för en majoritet av den nuvarande styrelsen. Vilket handlingsutrymme kommer den nya styrelsen att ha att fortsätta förhandlingarna? Vågar en nyvald styrelse göra upp om något annat än extrakongressens krav i slutet av mars?

Jag är rejält orolig för att sjuksköterskefacket har grävt en ordentlig grop åt sig själva som de kommer att ha svårt att klättra upp ur utan att tappa medlemmarnas förtroende.

När övriga parter som SKL slutit avtal med har fått 8-13% äver tre år så kräver Vårdförbundet drygt 15% på två år samt högre ingångslöner som ytterligare kommer att minska lönespridningen till de specialistutbildade sköterskorna som förbundet säger sig starkast värna.

Vårdförbundet använder nu alla argument på en gång och tycks inte vara förhandlingsförmögna. Att i det läget lägga stora varsel är inte riktigt ansvarsfullt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0