Öka läkarutbildningen

Behovet av fler läkare i Sverige växer. Allt fler landsting och regioner förlitar sig på att rekrytera utländska läkare till Sverige för att fylla de luckor som finns. I fredags uppvaktades högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) av de fyra nordligaste länen med krav på utökad läkarutbildning. Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland saknar 250 specialistläkare och nästan var tredje allmänläkartjänst är vakant.

Den största medicinska fakulteten med svenska läkarstudenter är för närvarande "utlandet". Flera hundra svenskar studerar till läkare i andra länder, trots den minskning som skett i Danmark efter avtal mellan Sverige och Danmark. Vi förlitar oss alltså  på att andra länder ska utbilda våra ungdomar till läkare och att vi kan rekrytera utländska medborgare att vilja jobba i Sverige. Något är galet om vi inte i Sverige förmår att ordna med vår egen läkarförsörjning.

Idag avslog högskoleverket en ansökan från Örebro Universitet om att få starta en läkarutbildning. Det hade annars blivit ett sjunde lärosäte för läkarutbildningen vid sidan av Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala, Linköping och Umeå.

Jag är skeptisk till om vi ska ha ytterligare ett lärosäte. Jag tror det är bättre att satsa på att ytterligare utveckla de sex fakulteterna som redan har ansvaret, inte minst för att säkerställa och höja kvaliteten i utbildningen. Det är viktigt att regeringen i hösten budgetproposition tydliggör vad de långsiktigt vill med läkarutbildningen i Sverige. Fler platser är en självklarhet, men viktigare än ökad kvantitet är ökad kvalitet. Det går inte att göra det ena utan det andra.

Mina kamrater i Örebro blir väl inte glada åt min inställning till Örebro, men jag kan faktiskt se ett skäl till varför Örebro universitet också borde få bedriva läkarutbildning, under förutsättning av kvalitetsmålen kan nås, och det är att den frågan skulle lösa upp eventuella knutar i de delvis tilltrasslade diskussionerna om regionindelning i Mellansverige. För mig är det otänkbart att bilda större sjukvårdsregioner utan Universitetssjukhus, då riskerar man att lura sig själv, och behövs det en pusselbit med läkarutbildning i Örebro så OK, men kvaliteten måste säkras där, och samtidigt kunna höjas på de andra orterna.


Kommentarer
Postat av: Bernt Kjellander

Jag trodde vi var överens om att det var önskvärt att Örebro skulle få läkarutbildning?
f.d örebroare - å det är jag stolt över

2008-04-16 @ 18:32:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0