Satsning på skolhälsovården

Befinner mig under helgen i Västerås där Folkpartiet arrangerar det årliga kommunala riksmötet. Knappt 800 liberaler från hela landet samlas för diskussioner, reflektioner, analyser och möten liberaler emellan. Förutom ett stort antal seminarier samlas hela gruppen i stora kongressalen för större aktiviteter.

Hela riksmötet inleddes efter lunch med tal av utbildningsministern och partiordföranden Jan Björklund. För oss som är riktiga nördar och hänger med på det mesta, och har lyssnat till 100-talet partiledartal innehåller dessa sällan några riktiga nyheter, utan kan vara mer eller mindre väl framförda och mer eller mindre inspirerande och roliga. Jans tal idag var både väl framfört, roligt och inspirerande - men det innehöll framför allt nyheter.

Nyheten bestod i ett tydligt ställningstagande från Jan Björklund om vikten på en satsning på skolhälsovården. Ur så väl ett hälsoperspektiv som ur ett utbildningsperspektiv är skolhälsovården viktig, men skolsköterskor och kuratorer för kanske främst eleverna i de högre årskurserna. Jans budskap möttes av talets längsta applåd.

Under dagen har jag också haft chansen att hålla i två seminarier med inbjudna gäster om "Sanhällets ansvar för barn som utsätts för våld". Ett mycket angeläget ämnesområde där vi kan fråga oss om vi verkligen gör allt vi kan för att skydda barn och skapa förutsättningar för att alla barn ska kunna ha goda uppväxtvillkor utan risken för att utsättas för våld.

Forskaren Carolina Överlien bidrog med en hel del kunskap till diskussionerna. De siffror hon pekar på innebär de facto att i princip ett barn per klass i Sverige är utsatt för våld och/eller upplever våld i hemmet. En satsning på skolhälsovården skulle skapa förutsättningar för att ge drabbade barn och ungdomar ventiler att prata om vad de drabbas av eller upplever. En satsning på skolhälsovården skulle kunna göra att vuxenvärlden i skolan får fler ögon som kan upptäcka barn i riskzonen.

En satsning på skolhälsovården är en angelägen politisk inriktning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0