Sköterskekonflikt?

Återigen har jag haft några dagar utan tillgång till dator, och bloggandet har blivit lite mer sporadiskt än vanligt. Det är alltid skönt att komma bort lite, men man märker snart att man är mer beroende av nyheter med mera än en missbrukare.

I går kom beskedet från Vårdförbundet att de varslar om konflikt från den 21 april sedan förhandlingarna med SKL (Sveriges kommuner och landsting) inte nått fram trots flera försök från medlarna. Låt oss hoppas att stridsåtgärderna går att undvika under perioden fram till den 21 april genom att parterna träffar ett avtal.

Varslet från Vårdförbundet är i Västra Götalandsregionen riktat mot delar av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sex vårdcentraler i Göteborg.

Det är alltid känsligt att som politiker som inte har någon direkt påverkan på förhandlingsprocessen att kommentera det som sker. Min kunskap om detaljer i förhandlingarna är begränsade jämfört med den förra mandatperioden när jag var ersättare i SKL:s förhandlingsdelegation.

Det går inte att komma ifrån att Vårdförbundet i ett bredare utbildningspolitiskt och ekonomiskpolitiskt perspektiv har en poäng när de säger att utbildning måste löna sig. Det är en fråga som inte minst folkpartiet har drivit i många år, och i Sverige så är sällan den så kallade utbildningspremien tillräcklig - särskilt inte i offentlig sektor. Det måste löna sig också i form av högre lön att utbilda sig och att vidareutbilda sig om vi vill vara en kunskapsnation som konkurrerar med omvärlden med kunskap och inte med relativt sett låga löner. Regeringen har inlett ett viktigt arbete på att stärka Sverige som kunskapsnation. Vi som är offentliga arbetsgivare har i vår tur ett ansvar att sätta löner så att det lönar sig att utbilda sig.

Då är det väl bara att acceptera Vårdförbundets krav? Nja, även om de har en poäng i sitt resonemang så går det inte över en kort avtalsperiod att rätta till alla tidigare misstag. Jag tror att sjuksköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor precis som bibliotekarier med flera personalkategorier på sikt måste få betalt för sina ansträngningar, men det tar som sagt mer än två år att rätta till den skevheten.

Kan båda parterna ta ett ansvar så borde det inte vara omöjligt att undvika en konflikt som, som alltid, kommer att drabba tredje man i form av inställda operationer eller uteblivna besök i primärvården.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0