Hygien i förskolan

I dag har året börjat på riktigt. Årets första sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) i Västra Götalandsregionen. Det måste sägas att vi har haft betydligt mer spännande dagordningar än dagens, men bland informationsärendena fanns ett riktigt guldkorn.

Det handlar om HYFS (Hygien i förskolan) som är ett projekt som HSU initierade, som ett 3-års projekt, för ett år sedan. Det finns så väl medicinska som samhällsekonomiska vinster på att förbättra hygienen i våra förskolor genom att kunna minska användningen av antibiotika och minska ledigheterna för vård av sjuka barn.

Regionen har initierat en pilotstudie för Göteborgs förskolor och den första tredjedelen är besökta och utbildade. Intresset är stort från förskolan där man ser vinsterna av att skydda de överkänsliga barnen från onödig smitta.

Trots att inga konkreta reultat ännu kan presenteras så säger suna förnuftet att det är vettiga åtgärder att arbeta med. Vi funderar nu på att redan under projekttiden utöka projektet till att omfatta förskolor också i andra delar av regionen. Skulle vi dessutom kunnat haft som morot att regionens sjukvård och kommunernas förskoleverksamhet kunde få en andel av de förväntade vinsterna som den statliga försäkringskassan gör på färre dagar för vård av sjukt barn skulle det här arbetet med all sannolikhet redan varit genomfört.

Folkpartiets förslag om att bilda sjukvårdsregioner (som Västra Götalandsregionen och Skåne) i landet som också har ansvar för försäkringskassan, för att använda de gemensamma samhällsresurserna så effektivt som möjligt, har absolut framtiden för sig. När får vi med fler partier på den idén?

Mer information om HYFS finns i senaste numrets av Smittsskyddsinstitutets tidskrift Smittskydd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0