Läkemedelskostnader

Så lär det då äntligen - 17 dagar in på 2008 - finnas en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) om storleken på statsbidraget till regioner och landsting för vårat ansvar för läkemedelskostnaderna.

Att vi först nu, ett halvår efter att Västra Götalandsregionens fullmäktige har fattat beslut om budget för 2008, har kunskap om statsbidragets storlek är i sig en mindre skandal. Storleken på statsbidraget är den stora skandalen.

För 2007 erhöll regioner och landsting ett statsbidrag på 21,5 miljarder kronor (läkemedelskostnaderna motsvarar med andra ord 12-15% av sjukvårdens samlade kostnader). I regeringens budgetproposition från i september räknade regeringen med att för 2008 sänka ersättningen med en halv miljard till totalt 21 miljarder kronor.

Beskedet slog naturligtvis ned som en bomb i landstingsvärlden när regeringen ensidigt fastställde en nivå i budgetpropositionen samtidigt som förhandlingar pågick, att de dessutom aviserade en sänkning när kostnaderna för läkemedel är på kraftig uppgång för regioner och landsting var rent oförskämt mot den finansieringsprincip som säger att staten inte skall ålägga kommuner och landsting uppdrag utan att också bidra till finansieringen av detsamma.

För 6-7 år sedan övertog regioner och landsting kostnadsansvaret för läkemedel som fram till dess hade varit en fri nyttighet. Kostnadsutvecklingen för staten var häftig och de flyttade över "Svarte Petter" på sjukvårdshuvudmännen. Den principen var helt riktig, och regioner och landsting har de senaste åren kunnat begränsa kostnadsutvecklingen till rimliga nivåer. Det har dels skett genom ett målmedvetet och framgångsrikt arbete i bland annat vår region, men det har också varit viktigt med en del patentutgångar på storsäljande läkemedel och det generikabyte till billigare preparat på Apoteken.

Nu pekar dock prognoserna mot större kostnadsökningar uppemot 6-7% och resultatet av överenskommelsen mellan regeringen och SKL ger till slut regioner och landsting 21,6 miljarder kronor, alltså en uppräkning med 100 miljoner jämfört med 2007. Det motsvarar en uppräkning med 0,5 procent.

För Västra Götalandsregionens del innebär det att vår budget redan är underbalanserad med drygt 100 miljoner kronor när det bara har gått 17 dagar in på det nya året.

Ett skandalöst hanterande av frågan från regeringen är orsaken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0