Liten upprättelse om HPV-vaccin

I dag har så Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) presenterat den länge emotsedda rapporten om kunskapsläget för vaccin mot humant pappilomvirus (HPV). I en 23-sidig rapport i SBU Alert-serien framförs en tydlig skepcism mot att införa vaccination mot HPV i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen ska nu, utifrån bland annat SBU-rapporten, komma med ett förslag om HPV ska in i vaccinationsprogrammet.

Den snart årslånga väntan på en rekommendation från Socialstyrelsen kan förhoppningsvis snart få ett slut. För knappt ett år sedan överaskade Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) oss alla med att snabbt ge en förmån för till vaccinet Gardasil.

Från regionens sida har vi intagit en avvaktande hållning till att förskriva och/eller att breddinföra vaccin mot HPV i vår verksamheten. Argumenten har varit många, och inte bara ekonomiska. Företrädare för SBU utvecklar många av de tveksamheter vi känt från regionens sida i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Vi har fått utstå mycket spott och spe i såväl den regionala som i den nationella debatten under snart ett år. Det känns därför lite glädjande att få ett visst stöd i vår tvekande hållning från en sammanställning kring kunskapsläget och forskningen.

Dessutom kunde jag i förra veckan läsa på Läkemedelsverkets hemsida om misstänkta biverkningar kring Gardasil där det fanns rapporter, men inga bekräftade misstankar, om dödsfall kopplat till Gardasil.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0