Minskad ohälsa

Så var midsommarhelgen avklarad, och jag har en kalender fri från möten de närmaste veckorna. Tyvärr finns det fortfarande en del arbete som ska göras så jag kommer att blanda lite arbete med ledighet när jag kan. Som regionråd har jag ingen formell semester, men jag tänker vara ledig så mycket det går framöver. Det gör också att jag kommer att vara lite mindre intensiv med mitt bloggande de kommande sommarveckorna.

I Göteborgs-Posten finns idag en artikel (inte i nätupplagan) med rubriken "Västra Götaland halkar efter svensk hälsotrend". Bakgrunden till artikeln är den senaste ohälsostatistiken från försäkringskassan som presenterades i torsdags. I artikeln säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord att det är oroväckande att minskningen i ohälsotalen går trögare i Västra Götaland än i övriga landet, och tror sig veta att en del av skillnaden hänger samman med vårdköerna i Västra Götalandsregionen.

Det är ett häpnadsväckande uttalande från en försäkringsdirektör. Har han ens läst sin egen statistik?

I oktober 2005 satte försäkringskassan upp måltal för de olika länen om hur mycket ohälsotalen skulle minska till slutet av 2008. Det nationella målet sattes till ett ohälsotal på 37 dagar. I det läget (augusti 2005) uppgick ohälsotalet till 41,8 dagar, med en spridning från Stockholm med 35,6 dagar till Nottbotten med 52,4 dagar. Varje län fick sitt eget mål.

Det är mot denna bakgrund det nu görs en uppföljning per maj 2008. Det nationella ohälsotalet är nästan i mål och ligger per sista maj på 37,3 dagar. Hur har det då gått för Västra Götaland där det enligt försäkringsdirektör Orustfjord går trögare än i landet i övrigt?

Sedan augusti 2005 till maj 2008 har Västra Götalands ohälsotal minskat 10,9%, vilket kan jämföras med rikets 10,8%. På vilket sätt är det trögare? Förutom Norrlandslänen och skoglänen som fått ett större åtagande är resultatet för Västra Götaland istället bland den bästa utvecklingen i landet.

Västra Götaland har tillsammans med Östergötland också fått det största åtagandet förutom Norrlands- och skogslänen. Västra Götalands åtagande var till exempel procentuellt dubbelt så stort som Stockholms.

Västra Götaland har en bit kvar till sitt mål och ligger fortfarande 1,2 dagar kvar till målet med ett ohälsotal på 37,3 dagar.

Beror det då på sjukvården och bristande tillgänglighet att det är en bit kvar till måluppfyllelse? Visst har även Västra Götalandsregionen, som övriga landsting, vissa problem med att klara vårdgarantin fullt ut, men förändringen och förbättringen i Västra Götalandsregionen är större i vår regionen än i nästan hela landet, vilket framgår av den rapport som SKL också presenterade i torsdags.

Vad gäller måluppfyllelsen av vårdgarantin i primärvården ligger Västra Götalandsregionen bland de tre bästa regionerna och landstingen. Vad gäller vårdgarantin i länssjukvården för besök och behandling så tillhör regionen Topp-5 när det gäller besöksgarantin och klart bättre än rikssnittet vad gäller behandling. Dessutom har vi det kanske bästa utvecklingen under det senaste året vad gäller såväl besök som behandling.

Stig Orustfjord borde som försäkringsdirektör ha lite bättre på fötterna när han uttalar sig i media och sprider myter och bilder som inte stämmer med  den statistik som han bland annat själv är ansvarig för. Skärpning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0