Psykiatri och vårdgaranti

Kommentarer kring regeringens kommande budgetproposition fortsätter att dominera min aktuella reflektioner i denna blogg. Under de två senaste dagarna har regeringen släppt nyheter i den kommande budgeten om satsningar på psykiatri och för bättre tillgänglighet i den elektiva opererande sjukvården. Resultat kan väl sägas vara blandat.

2,7 miljarder till psykiatrin, eller?

I går presenterade Alliansens partiledare en satsning på psykiatrin som omfattade 2,7 miljarder kronor. 2,7 miljarder kronor är mycket pengar och det är förstås också regeringens syfte att visa att de är beredda att satsa stort på ett område som dras med en del problem och kanske allra främst en negativ bild av hur psykiatrin fungerar.

När socialministern och hans regeringskollegor trumpetar ut stora satsningar så kommer också befolkningens förväntningar att öka på att de problem och brister de ser med tillgänglighet till såväl besök som slutenvårdsplatser kommer att minska i verksamheterna.

Hur stor del av de 2,7 miljarderna kommer att kunna göra nytta i de direkta vårdverksamheterna? Låt oss först konstatera att de 2,7 miljarderna är den satsning som sker över 3 år. Summan per år som regeringen satsar på psykiatrin är med andra ord 900 miljoner kronor per år, vilket inte heller är så lite pengar. Problemet är att regeringen delar upp satsningen om 900 miljoner kronor på fyra områden - meningsfull sysselsättning för psykiskt sjuka, tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin, utbildning och kompetensutveckling för personal samt kunskapsspridning av framgångsrika behandlingsmetoder.

Det är alla angelägna områden att satsa ökade resurser på, men de enda pengarna som direkt tillförs den rena vårdverksamheten är de pengar som riktas mot bättre tillgänglighet i barn- och ungdomspsykiatrin och den delen av de 900 miljoner kronorna är en knapp tredjedel eller 270 miljoner kronor.

Skulle de pengarna fördelas proportionellt mellan regioner och landsting kan jag konstatera att Västra Götalandsregionens andel blir ca 40 miljoner kronor. Det är inte så lite pengar det heller men ska sättas i relation till att regionen för närvarande satsar ca 3,5 miljarder kronor i psykiatrin och arbetet mot psykisk ohälsa. Jag är rädd för att regeringens löften, kanske främst bland personal i psykiatrin, kommer att uppfattas som omfattande satsningar som det senare kommer att konstateras att det bara "bidde en tumme".

Riktig styrning med en Kömiljard

Socialminister Göran Hägglund presenterar på DN-debatt idag regeringens satsning på en Kömiljard för att förbättra måluppfyllelsen till vårdgarantin. Med tanke på det senaste årets debatt om att regeringen är dålig på att marknadsföra sig själva och sin politik så kan man undra varför de valt att kalla satsningen för just Kömiljard. När folkpartiet i en rapport i våras föreslog just tanken med en miljard som målstyrd ersättning för de som har hög måluppfyllelse av vårdgarantin så kallade vi det en "Vårdgarantimiljard". Kan också tänka mig namnet "Tillgänglighetsmiljard", men varför fokusera på det negativa kö-ordet?

Semantiken är dock inte viktiga utan att regeringen har bestämt sig för att belöna dem som gör ett bra arbete med att uppfylla vårdgarantin. Jag välkomnar den ingången både som princip och som företrädare för en av de regioner och landsting som har högst måluppfyllelse av vårdgarantin - även om också vi har en bit kvar till full måluppfyllelse.

Allt för länge har den som kunnat uppvisa långa väntetider ofta kompenserats med mer pengar för att komma till rätta med problemet samtidigt som den som med goda rutiner, bra ledarskap och systematiskt förbättringsarbete löst problemet i bästa fall fått en klapp på axeln.

Hägglund aviserar överläggningar med Sveriges kommuner och landsting (SKL) om utformning av Kömiljarden. Det ska bli spännande att se hur den kommer att utformas och det vore önskvärt ju förr som vi i region- och landstingssektorn får besked om dessa spelregler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0