God fortsättning...

...är väl uttrycket som används dessa dagar mellan jul och nyår. Själv så är jag hemkommen efter en underbar vecka i Val d'Isere i de franska alperna över juldagarna. Mycket skidåkning, bokläsande och sömn. Det kändes i kroppen att det fanns ett visst uppdämt sömnbehov efter höstens arbete.

Väl hemkommen försöker jag komma i kapp med vad som eventuellt har hänt under min frånvaro, och då såväl myndigheter, organisationer som journalister också passat på att vara lediga så finns inte så mycket matnyttigt att uppdatera sig på.

Jag glädjs dock åt ett pressmeddelande från NU-sjukvården som kom dagarna innan julafton. Sjukvårdsåret 2009 inleddes med att medicinakuten i NU-sjukvården samlades på NÄL (Norra Älvsborgs Lasarett) några dagar in på det nya året, precis som kirurgakuten hade gjort några månader före årsskiftet. Det var en stor förändring som genomfördes efter många års diskussioner och strider om hur akutverksamheten i NU-sjukvården skulle organiseras.

För de flesta inblandade hade det blivit allt mer uppenbart att det inte längre gick att upprätthålla dubbla jourlinjer på såväl Uddevalla sjukhus som NÄL av kostnadsskäl och kanske framför allt av rekryteringsskäl.

Den stora organisatoriska förändringen har, som alla större organisationsförändringar, stött på hinder under resan när en helt ny organisation ska sätta sig och fungera. Nya arbetssätt, nya rutiner och delvis ny personal i nya konstellationer ska få det hela att fungera. Motståndarna till förändringarna har under året tyckt sig få bevis för hur fel det har varit när tidningarnas löpsedlar vissa dagar kunnat skrika ut att det är "KAOS PÅ AKUTEN".

Som ytterst politiskt ansvarig för hälso- och sjukvården i regionen har det stundtals varit jobbigt och frustrerande att det dröjt innan verksamheten har börjat fungera på avsett sätt, även om det inte har varit så illa som vissa har velat göra gällande heller.

Under hösten har jag dock förstått att verksamheten vid akutmottagningen på NÄL börjat fungera allt bättre och därför är informationen från NU-sjukvården från förra veckan glädjande. Under hösten har omhändertagandet successivt förbättrats och i december klarar NÄL-akuten av att ge 85% av patienterna den bedömning och den utredning som krävs inom sex timmar för att patienterna ska kunna gå hem igen eller skrivas in på en vårdavdelning.

Västra Götalandsregionen har satt upp som mål att 90% av patienterna ska ha en så kallad "total genomloppstid", d v s tiden från de går/åker in genom dörren till aktuten till att de är färdigutredda där på sex timmar. NU-sjukvården missar målet med fem procentenheter i december men är definitivt på rätt väg.

Från 2010 skärps målvärderna för den "totala genomloppstiden" vid regionens akutmottagningar så att 90% av patienterna ska vara klara med bedömningar och utredningar inom fem timmar, och 2011 är målet att klara av detta inom fyra timmar. Det är tuffa målsättningar, men långt ifrån omöjliga med rätt bemanning, rätt rutiner och rätt arbetssätt.

I NU-sjukvården är de på god väg och tror också där på en god fortsättning.

Kommentarer
Postat av: Magnus Nordlund

Tjena Jonas



Kul att Du är så nöjd med NU-sjukvårdens utveckling. Synd bara att patienterna inte har lika stor anledning att glädja sig som Du.



Ett axplock från tidningarnas rubriker i mellandagarna;



Krismöte på Näl inför nyår http://ttela.se/start/regionalanyheter/1.688895



Högt patienttryck på Näl i mellandagarna

http://ttela.se/start/regionalanyheter/1.688032



Näl följer inte riktlinjerna

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.687704



”Total kaos och stort tryck” på Näl-akuten

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.687709



Det handlar inte att göra motstånd mot förändringar -de är redan genomförda. Det handlar om att någon måste larma när patienterna far illa.



Magnus Nordlund

överläkare

NU-sjukvården

2010-01-04 @ 18:58:07
Postat av: Magnus Ericson

Sitta här och skriva som du gör när folk har dött på akuten pga av detta kaoset! FY FAN säger ja bara.

2010-01-11 @ 07:21:27
Postat av: Lennart Forsberg

Kan du svara på hur många fler hjärndöda politiker

som ingår i hälso och sjukvårdsutskottet.

Du borde fan i mig skämmas. En som satt på akuten med sin anhörig 9 timmar efter julhelgen.

2010-01-11 @ 11:28:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0