Pandemi på allvar?

Som jag bloggade om för några dagar sedan så har frågan om beställning av pandemivaccin vållat en hel del frågor och diskussion. Vid dagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) i Västra Götalandsregionen fick vi som vanligt en mycket kompetent dragning av vår smittskyddsläkare Ann Söderberg om det aktuella läget i regionen vad gäller den aktuella planeringen för att möta hotet från den nya influensan A (H1N1)v.

Världens blickar riktas just nu mot Australien som har "ordinarie" influensasäsong just nu. Vilka influensastammar är det som kommer att dyka upp. Är det den nya influensan A eller ett "vanligt" influensavirus? Som så många andra gånger har vi stora fördelar av att befinna oss där vi gör på jordklotet. Vi kan använda oss av andra regioner för att se vad som händer där för att sedan bättre kunna förbereda oss och skydda oss för vad som kommer att hända här. Vilken influensa som kommer att dominera kommer bland annat också att påverka om vi i höst ska vaccinera både mot den nya influensan A och den vanliga influensaviruset. Eller kommer det rent av att uppstå ett nytt virus.

Jag sa det på mötet med HSU idag, och jag upprepar det gärna. Det känns oerhört tryggt med den kompetens som finns på regionens smittskyddsenhet. Den stora utmaningen ligger i att kunna erbjuda upp till 1,5 miljoner regioninvånare två doser av influensavaccin under ett par månaders tidintervall under hösten. Det kommer att ställa stora krav på vår förmåga att organisera oss. Dagens rapport från smittskyddsenheten ingav stor tillförsikt om goda förberedelser såväl i primärvården som vid regionens sjukhus.

Det är därför lite anmärkningsvärt, när hela sjukvårdslandet, planerar och förbereder sig, att kunna läsa nedanstående nyhet på Text-TV.

SMI saknar krisplan för pandemi       
                                       
Smittskyddsinstitutet, SMI, den myndighet som har det övergripande ansvaret för landets smittskyddsarbete, saknar en intern pandemiplan. 
                                       
En sådan plan ska, enligt Socialstyrelsens rekommendation, finnas på alla samhällsviktiga arbetsplatser. Planen är en lista med åtgärder för hur verksamheten ska kunna bedrivas om många i personalen ligger däckade i sjukdom.
                                       
-Det viktigaste är väl att det fungerar vid en pandemi, inte att det finns ett papper, säger Ewa Ljungdahl på SMI till Dagens Medicin. Enligt henne pågår arbete med en pandemiplan.

Jag skulle vilja hävda att det är skandalöst. Har de någon gång hört talas om att föregå med gott exempel, eller i alla fall inte föregå som dåligt exempel. Smittskyddsinstitutets auktoritet har definitivt fått sig en knäck i mina ögon när man läser ett så nonchalant uttalande.

Det är klart att det är viktigare att arbetet väl fungerar än att det finns en massa planer på papper, men har man inga planer så minskar också möjligheterna för att det ska fungera kraftigt. Kan vi andra - enskilda, kommuner, regioner, företag, universitet med flera - svara på samma sätt gentemot de organ som är satta att kontrollera oss?

Jag kan inte låta bli att lägga också detta till min lista över bevisen att styrning inte är statens bästa gren. Det är bra att påminna sig om ibland när kraven reses på ökad statlig styrning av hälso- och sjukvården.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0