Fortsatt hög tillgänglighet

Västra Götalandsregionens resultat för måluppfyllelse kring vårdgarantin per den sista februari kom sent i fredags, men en helg utan mejl för min del gjorde att jag kunde ta del av resultaten först idag. Resultaten är aningen sämre än för januari, men resultaten bekräftar ändå en fortsatt hög måluppfyllelse (85-90%) till vårdgarantin. Särskilt glädjande är att vi når 100% måluppfyllelse till besöksgarantin om 30 dagar till barn- och ungdomspsykiatrin.

Normalt brukar vi ha en liten säsongsvariation i måluppfyllelse över julen, och en större säsongsvariation över sommaren. Det brukar resultera i lite sämre resultat i december och januari jämfört med november och februari. I år fick vi bättre resultat i december än i november, men har i gengäld haft en liten försämring i januari och februari. Är det en trend? Det varken tror eller hoppas jag. Skulle inte siffrorna för mars se bättre ut finns det dock anledning till viss oro.

Regionen är nära full måluppfyllelse, och nu gäller det att hänga i för att nå hela vägen fram och en gång för alla knäcka problemet med långa vårdköer. Organisation kommer att behöva ha fortsatt stort fokus på tillgänglighetsfrågorna, och i de fall som det behövs nyttja de alternativa vårdgivare som finns för att hjälpa till med besök och operationer för att kunna erbjuda samtliga invånare vård inom vårdgarantitiderna.

Extra pengar och en målrelaterad bonus till de verksamheter som lyckas är några av de instrument vi har arbetat med under de senaste åren för att stimulera verksamheterna till bättre resultat och det har givit effekt. Regionen har under de senaste 4-5 åren gått från att vara ett av de landsting och regioner med sämst tillgänglighet till ett av de som har allra högst tillgänglighet. Nu fokuseras arbetet på att bekräfta den positionen, men vi inleder också en diskussion om hur vi ytterligare ska förbättre tillgängligheten i regionens hälso- och sjukvård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0